Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

H75: A weblapok megfelelő megszerkesztettségének biztosítása

Alkalmazás

Bármilyen XML alapú jelölő nyelvek.

Ez a technika az alábbiakra vonatkozik:

Leírás

A technikai célja az, hogy elkerülhetővé váljanak azok a hibák, amelyek meggátolhatják a segítő technológiákat a tartalmak megfelelő szintaktikai elemzésében. A weblap megfelelő kialakítása a dokumentum szintaktikai elemzésével ellenőrizhető, amelyet az XML eszközeivel lehet elvégezni. Ez utóbbi ellenőrzi, hogy a hitelesítési jelentés jelzi-e a weblap szerkesztési hibáit. Minden XML szintaktikai elemzővel szemben követelmény, hogy ellenőrizzék a megszerkesztettség minőségét és leállítsák a letöltést, ha szerkesztési hibát találnak (a megfelelő XML szintaktikai elemzőnek nem kell támogatni a hitelesítést).

Példák

1. példa:

Az XML fájl tartalmazza a dokumentum típusára vonatkozó deklarációt, egy xsi:schemaLocation attribútumot, vagy a sémára vonatkozó más típusú hivatkozást. A fejlesztők off-line vagy online hitelesítőket alkalmazhatnak. A megfelelő megszerkeztettség ellenőrizhető egy XML szerkesztővel vagy egy XML támogatással rendelkező IDE-vel (lsd. a Forrásokat).

2. példa:

Abban az esetben, ha az XML fájl nem tartalmazza a dokumentum típusára vonatkozó deklarációt, egy xsi:schemaLocation attribútumot vagy egy sémára vonatkozó feldolgozási utasítást - még abban az esetben is, ha létezik a hozzájuk tartozó séma -, a vonatkozó sémát egy parancssor utasítás, egy felhasználói dialógus vagy konfigurációs fájl határozza meg. Ebben az esetben az XML fájlok a sémához viszonyítva kerülnek ellenőrzése.

3. példa:

Abban az esetben, ha az XML fájl nem tartalmazza a dokumentum típusára vonatkozó deklarációt, egy xsi:schemaLocation attribútumot vagy egy sémára vonatkozó feldolgozási utasítást - még abban az esetben is, ha létezik a hozzájuk tartozó séma -, a névtér kerül hivatkozásra a séma dokumentum vagy forrás könyvtár (Forrás Könyvtár Leíró Nyelv: RDDL) visszakeresése céljából. Ebben az esetben az XML fájlok a sémához viszonyítva kerülnek ellenőrzése.

4. példa:

Abban az esetben, ha a weblap dinamikus XML-t generál statikus lapok helyett, a szerkesztő az XHTMLUnit, XML Test Suite, vagy más hasonló szerkezetet használhat az XML kód ellenőrzése céljából.

Források

A források csak információs célokat szolgálnak, és csak angolul elérhetőek.

Más forrásokért tekintse meg a G134: Validating Web pages. című részt.

(jelenleg nincsenek)

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Töltsön be minden egyes fájlt egy hitelesítő XML szintaktikai elemzőbe.

  2. Ellenőrizze, hogy nincsenek szerkesztési hibák.
Elvárható eredmények

A 2. pont igaz.


Teljesítési feltételek: