Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

F36: A 3.2.2 teljesítési feltételhez tartozó hiba, amelyet egy űrlap utolsó mezőjének kitöltése utáni automatikus elküldés és az ezt követően előzetes figyelmeztetés nélkül megjelenő új tartalom okoz

Alkalmazás

HTML és XHTML

Ez a hiba az alábbiakra vonatkozik:

Leírás

Az űrlapok gyakran úgy kerülnek megtervezésre, hogy az utolsó mező kitöltése vagy fókuszból történő kikerülése után automatikusan elküldésre kerülnek. Ezzel a megoldással kapcsolatban azonban két probléma merülhet fel. Az első, hogy a fogyatékos felhasználóknak több kontextusra lehet szükségük az űrlapok kitöltéséhez és ezért, amikor a kitöltésre vonatkozó további információkért elmozdítják a fókuszt az utolsó mezőről az űrlap véletlenül elküldésre kerül. A második akkor következik be, amikor az űrlap mezőinek értékei megváltoznak a billentyűvel történő navigálás hatására és az űrlap emiatt véletlenül elküldésre kerül. Az űrlapok esetében célszerűbb a szokásos viselkedésre (elküld gomb, vagy enter billentyű) hagyatkozni.

Példák

1. hiba példa:

A példában szereplő űrlap akkor kerül elküldésre, amikor a három-mezős telefonszám-tartomány utolsó tagja kitöltésre kerül. Az űrlap akkor is elküldésre kerül, ha a felhasználó a bevitel után a többi mező irányába visszafelé elhagyja az utolsó tartományt. A szerkesztőknek ehelyett inkább a küldésre szolgáló gombbal megvalósuló vagy az enter billentyűvel aktiválható alapértelmezett viselkedést célszerű alkalmazni.

Példa kód:

 
<form method="get" id="form1">
 <input type="text" name="text1" size="3" maxlength="3"> - 
 <input type="text" name="text2" size="3" maxlength="3"> - 
 <input type="text" name="text3" size="4" maxlength="4" onchange="form1.submit();">
</form> 
2. hiba példa:

Ebben a példában egy űrlap szerepel, amelynek az elküldésével kapcsolatban a felhasználó nem kap előzetes figyelmeztetést. Az űrlap rögtön elküldésre kerül, miután a felhasználó a menüből kiválasztotta a megfelelő elemet. A billentyűzetet alkalmazó felhasználó ennek következtében nem lesz képes túljutni az első menüponton. Vak, illetve kézreszketéssel küzdő felhasználók könnyen eltéveszthetik a legördülő menü pontjainak kijelölését és emiatt az űrlap a hiba kijavítása előtt elküldésre kerül.

Példa kód:

 
<form method="get" id="form2">
 <input type="text" name="text1">
 <select name="select1" onchange="form2.submit();">
  <option>one</option>
  <option>two</option>
  <option>three</option>
  <option>four</option>
 </select>
</form>

Források

A források csak információs célokat szolgálnak, és csak angolul elérhetőek.

Ellenőrzések

Folyamat
 1. Fentről kezdve töltse ki az összes mezőt.

 2. Töltse ki az utolsó mezőt is, majd lépjen ki belőle.

 3. Ellenőrizze, hogy az utolsó mező elhagyása után megváltozik-e a tartalom.

Elvárható eredmények
 • Amennyiben a 3. pont igaz, akkor a hiba bekövetkezik és a tartalom nem felel meg a teljesítési feltétel követelményeinek.