Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

F34: Az 1.3.1 és 1.3.2 teljesítési feltételekhez tartozó hibák, amelyet az egyszerű szöveges tartalom szóközökkel formázott táblázatai okoznak

Alkalmazás

Minden technológia.

Ez a hiba az alábbiakra vonatkozik:

Leírás

Ezt a technika a szóköz karakterek alkalmazását mutatja be. Az olyan szóköz elemek, mint a szóköz, tab, sortörés, vagy új sor felhasználhatók a szöveges tartalomban található táblázatok kialakítására, de ez a technika a struktúra alkalmazásának hibájához vezethet. Ha a táblázat ezzel a módszerrel kerül kialakításra, akkor nincs lehetőség fejléc-cellák megjelölésére, a fejléc- és adatcellák társítására, vagy a táblázat celláihoz történő közvetlen navigálásra.

Ezen kívül a segítő technológiák az adott nyelvnek megfelelő olvasási sorrendben fogják megjeleníteni a tartalmat. A szóközökkel vizuálisan táblázatba rendezett adatok a dokumentum forrásában nem a természetes olvasási rendnek megfelelően jelenítik meg az információt. Ennek megfelelően a segítő technológiát alkalmazó felhasználó nem a logikus olvasási sorrendnek megfelelő információt fogja megkapni.

Az egyszerű szövegek nem alkalmasak a táblázatokhoz hasonló komplex információk megjelenítésére, mert a táblázatok struktúráját nem lehet felismerni. A táblázatos kapcsolatok vizuális ábrázolása helyett a táblázatos információkat inkább egy más technológia alkalmazásával, vagy lineárisan ajánlott megjeleníteni. (További információkért tekintse meg az "Az egyszerű, szöveges tartalom táblázatos információinak megjelenítése" című részt.)

Példák

1. hiba példa

Az alábbi példában a szóközökkel rosszul megformázott táblázatos étlap kerül bemutatásra.

Példa kód:


Menü
     Reggeli    Ebéd        Vacsora
Hétfő  2 tükörtojás  paradicsom leves  kertész saláta
     szalonna    hamburger      sült csirke
     pirítós    hagymakarikák    zöld bab
            sütemény      tört burgonya 
Kedd   Palacsinták  zöldségleves    Caesar saláta
     kolbász    hot dog       spagetti húsgombóccal
     narancs ital  burgonya saláta   olasz kenyér
            gyümölcskenyér   fagylalt 

A képernyőolvasók az alábbi módon olvassák ki a fenti példát:


 • Menü

 • Reggeli Ebéd Vacsora

 • Hétfő 2 tükörtojás paradicsom leves kertész saláta

 • szalonna hamburger sült csirke

 • pirítós hagymakarikák zöld bab

 • sütemény tört burgonya

Ez az olvasási sorrend azért nem értelmes, mert a táblázatnak nincs struktúrája és ezért a segítő technológia nem képes a táblázatot azonosítani. A vizuális megjelenítésben hasonló problémák jelenhetnek meg abban az esetben, ha a szöveg iránya megváltozik, a fix karakterek változtathatók lesznek, illetve olyan méretűre növekszenek, hogy már nem férnek el a lapon.

Források

Ehhez a technikához jelenleg nincsenek elérhető források.

Ellenőrzések

Folyamat
 1. Vizsgálja át a dokumentumot vizuálisan formázott táblázatok után.

 2. Ellenőrizze, hogy a táblázatok szerkezete szóközökkel került-e kialakításra.

Elvárható eredmények
 • Amennyiben a 2. pont igaz, akkor a hiba bekövetkezik és a tartalom nem felel meg a teljesítési feltétel követelményeinek.