Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

F85: A 2.4.3 teljesítési feltételhez tartozó hiba, amelyet a navigációs rendben nem egymással szomszédosan elhelyezkedő párbeszéd ablakok vagy menük és az őket aktiváló vezérlők okoznak

Alkalmazás

Minden technológia.

Ez a hiba az alábbiakra vonatkozik:

Leírás

Ez a hiba akkor következik be, amikor a billentyűzetet alkalmazó felhasználók, a navigációs sorrendben elfoglalt helyük miatt nehezen kezelik a lapba ágyazott párbeszéd ablakokat vagy menü elemeket. Ha a felhasználó egy gomb vagy hivatkozás segítségével megnyitja a lapba ágyazott párbeszéd ablakot vagy menüt, a következő lépés azok működtetése lesz. Abban az esetben, ha az aktiváló eszköz a navigációs rendben nem az adott párbeszéd ablak vagy menü mellett áll, akkor ez a billentyűzetet használók részére nehézséget jelenthet a párbeszéd ablak vagy menü üzemeltetése során.

Példák

1. példa: A lapba ágyazott párbeszéd ablakok vagy menük a navigációs rend végére kerültek.

A dinamikus módon elkészítésre kerülő DHTML menük vagy párbeszéd ablakok vizuálisan az aktiváló elem mellett kerülnek megjelenítésre, és a DOM végéhez kerülnek hozzáadásra. Mivel a DOM végéhez kerültek hozzáadásra, ezért a navigációs rendnek is a végénél helyezkednek el. Ahhoz, hogy a felhasználó működtetni tudja őket, át kell navigálnia az egész lapon.

2. példa: Egy beágyazott menü bezárása a lapra helyezi a fókuszt.

Egy DHTML menü bezárása eltávolítja vagy elrejti a menüt és a fókuszt a dokumentumra helyezi. A felhasználónak át kell navigálnia a lapon ahhoz, hogy elérje a menü megnyitásának pontját.

Ellenőrzések

Folyamat

Minden beágyazott párbeszéd ablak vagy menü esetében, amelyet egy vezérlővel lehet aktiválni:

 1. A billentyűzeten keresztül aktiválja a vezérlőt.

  • Ellenőrizze, hogy a fókusz a menün vagy párbeszéd ablakon található-e.

  • Ellenőrizze, hogy a navigációs rendnek megfelelő navigálás esetén a fókusz a menüre vagy párbeszéd ablakra kerül-e.

 2. Zárja be a menüt vagy párbeszéd ablakot.

  • Ellenőrizze, hogy a fókusz az aktiváló elemre kerül-e.

  • Ellenőrizze, hogy a navigációs rendben történő visszafelé haladáskor a fókusz az aktiváló elemre kerül-e.
Elvárható eredmények
 • Amennyiben az 1a és 1b pontok hamisak, akkor a hiba bekövetkezik és a tartalom nem felel meg a teljesítési feltétel követelményeinek.

 • Amennyiben a 2a és 2b pontok hamisak, akkor a hiba bekövetkezik és a tartalom nem felel meg a teljesítési feltétel követelményeinek.