Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

F12: A 2.2.5 teljesítési feltételhez tartozó hiba, amelyet a felhasználó által bevitt adatok elmentését és az újraazonosítás után az adatok visszaállítását biztosító mechanizmus nélküli időkorlát okoz

Alkalmazás

Olyan honlapok, amelyek a bevitelhez a felhasználó bejelentkezését írják elő és bizonyos időtartamú inaktivitás után megszakítják a műveletet.

Ez a hiba az alábbiakra vonatkozik:

Leírás

A felhasználó azonosítását előíró webszerverek általában rendelkeznek egy időkorláttal, amely bizonyos idejű felhasználói inaktivitás után megszakítja a műveletet. Ez a funkció bizonyos esetekben biztonsági szempontokat szolgál azoknak a felhasználóknak a védelmében, akik feltehetően mások által is hozzáférhetően hagytak a számítógépen banki műveletekre, vagy jogosulatlan vásárlásra felhasználható alkalmazásokat. Egy fogyatékos felhasználónak a normálisnál hosszabb ideig is eltarthat egy űrlap kitöltése. Abban az esetben, ha az újraazonosítás után a művelet során bevitt adatok nem kerülnek visszaállításra, a fogyatékos felhasználó a teljes folyamat újrakezdésére kényszerül. Ezeknél a felhasználóknál pedig a művelet nagy valószínűséggel kifut az időkorlátból az űrlap befejezése előtt, és ez azt eredményezheti, hogy a felhasználó soha nem lesz képes befejezni az űrlapot.

Példák

Ellenőrzések

Folyamat

Egy olyan honlap esetében, amely a felhasználói adatbevitelhez azonosítást igényel és egy bizonyos idejű inaktivitás után lezárja a műveletet.

  1. Vigye be a megfelelő adatokat, de hagyja lejárni az időkorlátot és utána próbálja meg elküldeni az űrlapot.

  2. Végezze el a szerver által kezdeményezett újraazonosítást.

  3. Ellenőrizze, hogy a művelet az előzőleg bevitt adatokkal került-e végrehajtásra.

Elvárható eredmények
  • Ha 3. pont hamis, akkor a honlap nem felel meg a teljesítési feltétel követelményeinek.