Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

F78: A 2.4.7 teljesítési feltételhez tartozó hiba, amelyet a vizuális fókusz indikátort eltávolító vagy láthatatlanná tevő formázó szegélyek okoznak

Alkalmazás

Bármilyen technológia.

Ez a hiba az alábbiakra vonatkozik:

Leírás

Ez a hiba akkor következik be, amikor a billentyűzet alapértelmezett vizuális fókusz indikátorát a lap más formázó eleme kikapcsolja, vagy láthatatlanná teszi anélkül, hogy a szerkesztő pótolná azt valamilyen más vizuális fókusz indikátorral. A fókusz indikátor kikapcsolása arra utasítja a felhasználói programot, hogy ne jelenítse meg azt. Más formázó elemek megnehezíthetik a működő fókusz indikátor érzékelését. Ilyen eset lehet például, ha a formázó elem ugyanolyan kontúrral rendelkezik, mint a fókusz indikátor, vagy a szegélyének színe megegyezik az indikátor szegélyének színével, de annál vastagabb, és ezért felismerhetetlenné teszi azt.

Példák

1. példa: A fókusz indikátor CSS-el kikapcsolásra kerül

Az alábbi CSS példa eltávolítja az alapértelmezett fókusz indikátort, és ezért nem felel meg a látható fókusz indikátorra vonatkozó követelménynek.

Példa kód:

:focus {outline: none}
2. példa: Az elemek kontúrja vizuálisan hasonlít a fókusz indikátorhoz

Az alábbi CSS példa a hivatkozások körül olyan kontúrt hoz létre, amely hasonló a fókusz indikátoréhoz. Ez a tulajdonság lehetetlenné teszi a fókusz megtalálását, még abban az esetben is, ha a felhasználói program fel is tünteti azt.

Példa kód:

a {outline: thin dotted black}
3. példa: Az elemek szegélye elfedi a fókusz indikátort

Az alábbi CSS példában a hivatkozásokat övező szegélyek nem biztosítanak elegendő kontrasztot a fókusz indikátornak, amely a szegély fölött jelenik meg. Ebben az esetben a fókusz indikátor a szegélyen kívül jelenik meg. Mivel mindkét szegély fekete színű, de a formázó szegély vastagabb, ezért ez a példa nem felel meg a "látható" kritériumnak.

Példa kód:

a {border: medium solid black}

Források

Ehhez a technikához jelenleg nincsenek elérhető források.

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Helyezze a fókuszt a lap összes fókuszálható elemére.

  2. Ellenőrizze, hogy a fókusz indikátor látható marad-e.

Elvárható eredmények
  • A 2. pont igaz.