Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

F79: A 4.1.2 teljesítési feltételhez tartozó hiba, amelyet az algoritmikusan nem meghatározható, vagy a változásra nem figyelmeztető felhasználói interfész- komponens fókusz állapota okoz.

Alkalmazás

Minden technológia.

Ez a hiba az alábbiakra vonatkozik:

Leírás

A felhasználói interfész-komponens fókuszba kerülése az állapotának egy igen fontos aspektusa. Számos segítő technológia típus az aktuális billentyűzet fókuszt követi. A képernyőolvasók a fókuszált felhasználói interfész komponensre irányítják a felhasználó figyelmét, míg a képernyőnagyítók a fókuszált komponenseknek megfelelően változtatják meg a tartalom megjelenítését. Abban az esetben, ha a segítő technológia nem kap információt a fókusz új elemre helyezéséről, akkor az megzavarhatja a rossz komponenst aktiváló felhasználót.

Míg a felhasználói programok általában képesek kezelni a szabványos vezérlők ezen funkcióját, a fókusz információkat és figyelmeztetéseket megjelenítő akadálymentesítési API-k működtetéséért az egyéni szkriptekkel ellátott felhasználói interfész komponensek a felelősek.

Példák

Egy egyénileg elkészített menü egyértelműen jeleníti meg a menü elemeket, amelyeket kiemelnek az őket közvetlen érintő egér és billentyűzet események. A programozó viszont nem emeli ki azt a menü elemet, amely az akadálymentesítési API-n keresztül került fókuszba. Így a segítő technológia csak azt érzékeli, hogy a fókusz valahol a menün belül van, de azt nem tudja meghatározni, hogy pontosan melyik elemen helyezkedik el.

Források

A források csak információs célokat szolgálnak, és csak angolul elérhetőek.

Ellenőrzések

Folyamat
  1. A technológiához tartozó akadálymentesítési hitelesítővel (vagy ha az nem elérhető, akkor a kód ellenőrzésével, illetve a segítő technológiával elvégzett teszttel) ellenőrizze a vezérlőket, hogy megjelenítik-e a fókusz állapotát az akadálymentesítési API-n keresztül.

  2. A technológia akadálymentesítési hitelesítőjével (vagy ha az nem elérhető, akkor a kód ellenőrzésével, illetve a segítő technológiával elvégzett teszttel) ellenőrizze, hogy a segítő technológia értesül-e a fókusz elmozdulásáról egyik vezérlőről a másikra.

Elvárható eredmények
  • Amennyiben az 1. és 2. pontok hamisak, akkor a hiba bekövetkezik és a tartalom nem felel meg a teljesítési feltétel követelményeinek.