Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

F41: A 2.2.1 és 2.2.4 teljesítési feltételekhez tartozó hiba, amelyet az időkorlátos meta frissítés okoz

Alkalmazás

HTML és XHTML

Ez a hiba az alábbiakra vonatkozik:

Leírás

A frissítésre alkalmazott meta http-equiv gyakran használatos lapok rendszeres frissítésére vagy a felhasználó más lapra történő átirányítására. Abban az esetben, ha a szünet túl rövid a vak felhasználók által alkalmazott képernyőolvasóknak gyakran nem áll rendelkezésükre elegendő idő a tartalom felolvasására és arra kényszerülnek, hogy a frissített lapot újrakezdjék. A váratlan frissítés a látó felhasználókat is megzavarhatja.

Példa kód:

1. hiba példa

Az alábbi példában szereplő lap meghatározott időközönként frissítésre kerül. A tartalomfejlesztőknek nem ajánlott a "push" technológia szimulálása ezzel a technikával. A fejlesztők nem tudják megítélni azt, hogy a felhasználóknak mennyi időre lesz szüksége a lap elolvasására és a nagyon korai frissítés megzavarhatja a felhasználókat. Emiatt ajánlatos mellőzni a rendszeres frissítés alkalmazását és ajánlatosabb a felhasználóra bízni azt, hogy mikor kívánja megtekinteni a legfrissebb információkat. (A content attribútumban szereplő számok a frissítések közötti szüneteket jelzik másodpercben kifejezve.)

Példa kód:


<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">  
 <head>   
  <title>HTML Techniques for WCAG 2.0</title>   
  <meta http-equiv="refresh" content="60" />  
 </head>  
 <body>
  ...   
 </body> 
</html>

2. hiba példa

Az alábbi példában a felhasználó bizonyos idő eltelte után átirányításra kerül egy másik lapra. A példában alkalmazott technika helyett a szerkesztőknek ajánlatosabb a szerver-oldali átirányításokat használni. (A content attribútumban szereplő számok a frissítések közötti szüneteket jelzik másodpercben kifejezve.)

Példa kód:


<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">  
 <head>   
  <title>The Tudors</title>   
  <meta http-equiv="refresh" content="10;URL='http://example.com/'" />  
 </head>  
 <body>
  <p>This page has moved to a <a href="http://example.com/">
  example.com</a>. Please note that we now have our own 
  domain name and will redirect you in a few seconds. Please update 
  your links and bookmarks.</p>
 </body> 
</html>

Ellenőrzések

Folyamat
 1. Találja meg a dokumentum meta elemeit.

 2. Minden egyes meta elem esetében ellenőrizze, hogy az tartalmaz-e "frissítés" értékű http-equiv attribútumot (eset független) és egy 0-nál nagyobb értékű content attribútumot (másodpercben kifejezve).

Elvárható eredmények
 • Amennyiben a 2. pont igaz, akkor a hiba bekövetkezik és a tartalom nem felel meg a teljesítési feltétel követelményeinek.