Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

F83: Az 1.4.3 és 1.4.6 teljesítési feltételekhez tartozó hiba, amelyet a háttérképtől nehezen megkülönböztethető szöveg (vagy szövegkép) okoz

Alkalmazás

Bármilyen technológia.

Ez a hiba az alábbiakra vonatkozik:

Leírás

Ez a hiba akkor következik be, amikor a látás sérült emberek nem képesek elolvasni a háttérképen feltüntetett szöveget. Ha a háttérkép és a szöveg között nincs megfelelő kontraszt különbség, akkor a háttérkép motívumai összetéveszthetőkké válnak a szöveggel, amely ezáltal nehezebben lesz olvasható.

Az 1.4.3 és 1.4.6 teljesítési feltételnek történő megfelelés érdekében a szöveg és háttere között megfelelő kontrasztnak kell lennie. Képek esetében ez azt jelenti, hogy a szöveg megfelelő részei és az alattuk elhelyezkedő háttérkép között megfelelő kontrasztot kell biztosítani.

Példák

1. hiba példa:

Fekete színű szöveg alkalmazása fekete vonalakból álló háttérkép előtt. A háttérben lévő vonalak miatt a F betű például E-nek látszik stb.

1. hiba példa:

Fekete színű szöveg alkalmazása sötétszürke tartományokat tartalmazó háttéren. Ahol a szöveg ilyen tartományra kerül ott olvashatatlanná válik.

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Gyors ellenőrzés: Először végezzen el egy gyors ellenőrzést annak megállapítására, hogy a szöveg és a háttér közötti legsötétebb (sötétszínű szöveg esetében), vagy a legvilágosabb (világos szöveg esetében) kontraszt megfelel-e a vonatkozó teljesítési feltételek (1.4.3 vagy 1.4.5) követelményeinek. Abban az esetben, ha megfelelnek a meghatározott kontrasztnak, akkor a hiba nem következik be.

  2. Abban az esetben, ha a Gyors ellenőrzés nem végezhető el, ellenőrizze a kontrasztot minden egyes karakter, illetve a mögötte elhelyezkedő háttér esetében.

Elvárható eredmények
  • Amennyiben a Gyors ellenőrzés és a 2. pont hamis, akkor a hiba bekövetkezik és a tartalom nem felel meg a teljesítési feltétel követelményeinek.