Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

F89: A 2.4.4, 2.4.9 és 4.1.2 teljesítési feltételekhez tartozó hiba, amelyet a hivatkozásként szereplő kép 0 értékű alt attribútuma okoz

Alkalmazás

Hivatkozásokkal rendelkező tartalmak.

Ez a hiba az alábbiakra vonatkozik:

A felhasználói programra és a segítő technológia támogatására vonatkozó megjegyzések

A különböző segítő technológiák különböző helyreállító technikákkal kezelik a szövegalternatíva nélküli hivatkozásokat. A HTML esetében például a horgony elem cím attribútumát (ha létezik horgony elem), vagy a kép src attribútumának értékét lehet felhasználni.

Leírás

Ez a hiba akkor következik be, amikor egy hivatkozás csak olyan nem-szöveges tartalommal (például képpel) rendelkezik, amelyet elkerülhetnek a segítő technológiák. Mivel a hivatkozás egy interaktív vezérlő, ezért a felhasználó kijelöléssel aktiválhatja azt. A hivatkozásban azonban nem található névként alkalmazott szöveges tartalom, ezért a segítő technológiák számos helyreállító technikával próbálnak nevet találni a hivatkozás alkalmazásához.

A weblapok gyakran szövegeket és képeket alkalmaznak a hivatkozás céljához történő eljutáshoz. Ez a technika a "dadogó" effektushoz vezethet akkor, amikor a két szomszédos hivatkozás ugyanazzal a névvel rendelkezik és a szerkesztő a kettősséget a kép alt attribútumának 0 értékével akarja elkerülni. Ez a módszer sajnos gyakran még rosszabb eredményhez vezet. A különböző hivatkozások és a nem kívánt kettősséget előidéző hatások elkerülésének legjobb módszere a H2: Egymással határos képek és szöveges linkek egyesítése ugyanazon forrás számára (HTML) című részben került leírásra.

Példák

1. hiba példa: HTML keresési eredmények

A keresőoldal szöveges és képes hivatkozásokat tartalmazó keresési eredményeket jelenít meg az adott weboldallal kapcsolatban. A kép alt attribútumának 0 az értéke, mivel a lap szöveges hivatkozást is tartalmaz. A képernyőolvasó program ugyan nem hagyja figyelmen kívül a képes hivatkozást, de különböző technikák alkalmazásával megpróbál a hivatkozás céljára utaló szöveget találni. A képernyőolvasó például a következőt olvashatja ki: "football pont gif Football meccsprogram".

Példa kód:

 <a href="scores.html">
   <img src="football.gif" alt="" />
 </a>
 <a href="scores.html">
   Football Scoreboard
 </a>
}

Források

A források csak információs célokat szolgálnak, és csak angolul elérhetőek.

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Ellenőrizze, hogy a hivatkozás csak nem-szöveges tartalmat alkalmaz-e.

  2. Ellenőrizze, hogy a nem-szöveges tartalom a segítő technológiák által elkerülhető módon került-e alkalmazásra.

Elvárható eredmények
  • Amennyiben mind a két pont igaz, akkor a hiba bekövetkezik és a tartalom nem felel meg a teljesítési feltétel követelményeinek.