Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

F71: Az 1.1.1 teljesítési feltételhez tartozó hiba, amelyet szövegalternatíva nélkül alkalmazott szövegutánzatok okoznak

Alkalmazás

Bármilyen technológia.

Ez a hiba az alábbiakra vonatkozik:

Leírás

Ez a hiba akkor következik be, amikor egy karaktert a hozzá hasonlító betűképpel helyettesítenek. Az Unicode karakterkészlet karakterek ezreit tartalmazó tucatnyi írásrendszert foglal magában. Néhány karakter betűképe hasonlíthat más karakterek vizuális megjelenítéséhez, de ez a tulajdonság nem alkalmazható a szöveget beszéddé alakító eszközök esetében.

Az U+0063 és U+03F2 karakterek például a "c" betűre hasonlítanak. Az elsőt a nyugati ábécékben, míg a másodikat kizárólag csak a görög ábécékben használják. Az U+0033 and U+04E0 karakterek mindketten a "3"-as számra hasonlítanak, míg a második valójában a cirill ábécé betűje.

Megjegyzés: Ez a hiba az egyes karakterek alkalmazásánál is előfordulhat. Ebben az esetben a hibás karakter betűképének megjelenítése okozza a hibát, és nem a karakter alkalmazásának mechanizmusa.

Példák

1. hiba példa: Karakterek

Az alábbi szó, megfelelő böngészőtámogatás esetén, az angol "cook" szóra hasonlít, pedig valójában a U+03f2 U+043E U+03BF U+006B karakterláncból áll. Ezekből a karakterekből csak egy jeleníti meg a nyugati ábécé betűjét. A szó nem a jelentésének megfelelően lett kialakítva és szövegalternatíva sem tartozik hozzá.

Példa kód:


???k

2. hiba példa: Egyes karakterek

Az alábbi példa, a fentihez hasonlóan, megfelelő böngészőtámogatás esetén az angol "cook" szóra hasonlít. Ebben az esetben a karakterek egyedileg kerültek alkalmazásra, de a szó még mindig nem értelmezhető és szövegalternatíva sem került megadásra.

Példa kód:


ϲоοk

Működő példa: "???k"

(jelenleg nincsenek)

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Ellenőrizze, hogy a karakter vagy karakterek szöveget jelenítenek-e meg.

  2. Abban az esetben, ha az alkalmazott karakterek nem felelnek meg a tartalom nyelvéhez tartozó betűképeknek, akkor csak hasonló betűképek kerültek alkalmazásra.

Elvárható eredmények
  • Abban az esetben, ha szövegalternatíva nélküli hasonló betűképek kerülnek alkalmazásra, akkor a tartalom nem felel meg a teljesítési feltétel követelményeinek.