Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

H58: Nyelvi attribútum használata az emberi nyelv változásainak azonosítására

Alkalmazás

HTML és XHTML

Ez a technika az alábbiakra vonatkozik:

A felhasználói programra és a segítő technológia támogatásra vonatkozó megjegyzések

A tartományokra, szkriptekre, variánsokra és aspektusokra vonatkozó kiegészítő alcímkék alkalmazása némely régebbi verziójú képernyőolvasó esetében gondot okozhat a nyelvek átváltása során.

A JAWS 8.0 beállítható arra, hogy a lang attribútum alapján automatikusa váltson a nyelvek között. Ezt azonban csak az elsődleges kódokat használó fő nyelvek esetében képes elvégezni. Abban az esetben, ha egy területi nyelvjárást jelöl a nyelvi alkód, a JAWS a beállított alapértelmezett változatot fogja használni.

Leírás

A technika célja az, hogy az alkalmazott HTML vagy XHTML verziónak megfelelő lang vagy xml : lang attribútum segítségével azonosítsa az oldal nyelvének bármilyen változását.

A HTML 4.01 a lang attribútumot alkalmazza. A szöveg/html-ként működő XHTML a lang és xml : lang attribútumokat használja az XHTML követelményeknek való megfelelés, illetve a HTML-el történő kompatibilitás biztosítása érdekében. Az alkalmazás/xhtml+xml-ként alkalmazott XHTML az xml : lang attribútumot használja.

Megjegyzés: A HTML csak a lang attribútum használatát teszi lehetővé, míg az XHTML 1.0 (mint egy átmeneti rendszabály) engedélyezi mindkét attribútumot, és az XHTML 1.1. csak az xml : lang alkalmazza.

A lang és xml:lang attribútum engedélyezett értékei az alábbi forrásokban kerültek feltüntetésre. A nyelvi címkék elsődleges kódokat használnak a nyelv megjelölésére, míg az opcionális alkódok (elválasztójellel elkülönítve) a nyelvi variációkat emelik ki. Az angol nyelvet például az "en" elsődleges kód jelöli, míg a brit angolt és az amerikai angolt az "en-GB" és az "en-US" kódok különböztethetik meg egymástól. A technika szempontjából fontos az elsődleges kód használata. Az alkódok használata opcionális bár bizonyos körülmények között hasznosak lehetnek.

Példák

1. példa

Az alábbi példa egy német nyelvű idézetet személtet, amely az xml: lang attribútummal került megadásra. A kódot olyan XHTML 1.1 dokumentumba lehet beilleszteni, amelyben nem engedélyezett a lang.

Példa kód:

<blockquote xml:lang="de">
 <p>
  Da dachte der Herr daran, ihn aus dem Futter zu schaffen,
  aber der Esel merkte, daݠkein guter Wind wehte, lief fort
  und machte sich auf den Weg nach Bremen: dort, meinte er,
  k�e er ja Stadtmusikant werden.
 </p>
</blockquote>  
      

Források

Ellenőrzések

Folyamat

A dokumentum minden eleme esetében:

 1. Ellenőrizze, hogy az elem tartalmának nyelve ugyanaz, mint a HTML 4.01, Inheritance of language codes című részben leírt örökölt nyelv.

A dokumentum minden egyes lang attribútuma esetében:

 1. Ellenőrizze, hogy a lang attribútum értéke megfelel-e a BCP 47: Tags for the Identification of Languages című részben, illetve ennek frissített változataiban leírtaknak.

A dokumentum minden xml:lang attribútumának esetében:

 1. Ellenőrizze, hogy az xml:lang attribútum értéke megfelel-e a BCP 47: Tags for the Identification of Languages című részben, illetve ennek frissített változataiban leírtaknak.

Elvárható eredmények
 • A fenti ellenőrzések igazak.


Teljesítési feltételek: