Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

H57: Nyelvi attribútumok használata a html elemen

Alkalmazás

HTML és XHTML

Ez a technika az alábbiakra vonatkozik:

A felhasználói programra és a segítő technológia támogatására vonatkozó megjegyzések

A tartományokra vonatkozó kiegészítő alcímkék, szkriptek, variánsok vagy más megjelenések nyelvi hibákat idézhetnek elő, amelyek némely képernyőolvasót átválthatnak a régebbi változatra.

A JAWS 8.0 beállítható arra, hogy a lang attribútum alapján automatikusan váltson át a nyelvek között. Ezt azonban csak az elsődleges kód által megjelölt főbb nyelvek között képes elvégezni. Abban az esetben, ha a nyelvi alkód egy regionális nyelvjárást jelöl, a JAWS a beállításoknak megfelelő alapértelmezett változatot fogja alkalmazni.

Leírás

A technika célja az, hogy a html elemen alkalmazott lang és/vagy xml : lang attribútum segítségével meghatározza egy dokumentum alapértelmezett nyelvét.

A dokumentum nyelvének meghatározása több célból is fontos:

 • Ez lehetővé teszi a braille fordító szoftvereknek, hogy vezérlő kódokkal helyettesítsék az ékezetes karaktereket és ellenőrző kódok beillesztésével megakadályozza a 2. fokozatú braille hibás beszűkülését.

 • A több nyelvet támogató beszéd szintetizátorok alkalmazkodhatnak a kiejtéshez, illetve az oldal nyelvének megfelelő szintaxisokhoz annak érdekében, hogy tökéletes kiejtéssel mondhassák ki a megfelelő szöveget.

 • A nyelvek megjelölése a technológia jövőbeni fejlődésére is pozitív hatással lehet. A nyelveket nem beszélő felhasználók például gépek segítségével fordíthatják le az idegen nyelvű szövegeket.

 • A nyelvek megjelölése a felhasználói programoket is segítheti egy szótár meghatározásainak a megjelenítésében.

A HTML 4.01-es a lang attribútum használja a html elemen. A szövegként/html-ként alkalmazott XHTML a XHTLM követelményeknek való megfelelés és a HTML-lel való kompatibilitás miatt használja a lang és xml : lang attribútumokat. Az alkalmazás/xhtml+xml-ként alkalmazott XHTML a html elemek xml : lang attribútumát használja. Mind a lang mind az xml : lang attribútum csak egy értékkel rendelkezhet.

1. megjegyzés: A HTML csak a lang attribútum használatát teszi lehetővé, míg az XHTML 1.0 (mint egy átmeneti rendszabály) engedélyezi mindkét attribútumot, és az XHTML 1.1. csak az xml : lang alkalmazza.

2. megjegyzés: A lang és xml:lang attribútum engedélyezett értékei az alábbi forrásokban kerültek feltüntetésre. A nyelvi címkék elsődleges kódokat használnak a nyelv megjelölésére, míg az opcionális alkódok (elválasztójellel elkülönítve) a nyelvi variációkat emelik ki. Az angol nyelvet például az "en" elsődleges kód jelöli, míg a brit angolt és az amerikai angolt az "en-GB" és az "en-US" kódok különböztethetik meg egymástól. A technika szempontjából fontos az elsődleges kód használata. Az alkódok használata opcionális bár bizonyos körülmények között hasznosak lehetnek.

Példák

1. példa

Az alábbi példa egy francia nyelvű HTML dokumentumot szemléltet.

Példa kód:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
<html lang="fr"> 
<head>
 <title>document 袲it en fran栩s</title>
 <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" />
</head> 
<body>   
    ...document 袲it en fran栩s...  
</body>
</html>
2. példa

Az alábbi példa egy francia nyelvű text/html típusú XHTML 1.0 dokumentum tartalmát szemlélteti. A XHTML követelményeinek történő megfelelés, valamint a HTML-el történő kompatibilitás céljából mind a lang mind az xml : lang attribútumok megadásra kerültek.

Példa kód:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" 
 "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" lang="fr" xml:lang="fr">
<head>
 <title>document 袲it en fran栩s</title>
 <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" />
</head>
<body> 
...document 袲it en fran栩s...   
</body>
</html> 
3. példa

Az alábbi példa egy francia nyelvű alkalmazás/xhtml+xml típusú XHTML 1.1 dokumentum tartalmát szemlélteti. A példában csak az xml : lang attribútum került megadásra.

Példa kód:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" 
  "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="fr">
<head>
 <title>document 袲it en fran栩s</title>
    <meta http-equiv="content-type" content="application/xhtml+xml; charset=utf-8" />
</head>
<body> 
    ...document 袲it en fran栩s... 
</body>
</html>

Források

Ellenőrzések

Folyamat
 1. Ellenőrizze a dokumentum html elemét.

 2. Ellenőrizze, hogy a html elemnek van-e lang és/vagy xml : lang attribútuma.

 3. Ellenőrizze, hogy a lang attribútum értéke megfelel-e a BCP 47: Tags for the Identification of Languages című részben leírtaknak, illetve a weboldal elsődleges nyelvének.

Elvárható eredmények
 • A fenti ellenőrzések igazak.


Teljesítési feltételek: