Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G94: A nem-szöveges tartalomhoz olyan szöveges változat biztosítása, amely ugyanazt a célt szolgálja és ugyanazt az információt jeleníti meg, mint a nem-szöveges tartalom

Alkalmazhatóság

Az összes technológiára vonatkozik.

Jelen technika vonatkozik a(z):

Leírás

Jelen technika célja egy olyan szöveges változat létrehozása, amely ugyanazt a célt szolgálja és ugyanazt az információt jeleníti meg, mint az eredeti nem-szöveges tartalom. Ennek eredményeként lehetséges a nem-szöveges tartalom eltávolítása és helyettesítése a szöveges alternatívával anélkül, hogy funkció vagy információ veszne el. Ez a szöveges változat nem írja le szükségszerűen a nem-szöveges tartalmat. Ugyanazt a célt kell szolgálnia, és ugyanazt az információt kell közvetítenie. Ez néha olyan szöveges változatot eredményez, amely olyan, mint a nem-szöveges tartalom leírása. De ez csak abban az esetben teljesül, ha ez a legjobb módszer a cél eléréséhez.

Amennyiben lehetséges, a rövid szöveges változatnak teljesen közvetítenie kell a célt és az információt. Ha ennek megvalósítása nem lehetséges rövid kifejezésekben vagy mondatokban, akkor a rövid szöveges változatnak az információ tömör áttekintését kell biztosítania. Ezen kívül egy hosszú szöveges változat is felhasználásra kerülh azért, hogy minden információ közvetítve legyen.

A szöveges változatnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy helyettesítse a nem-szöveges tartalmat. Amennyiben a nem-szöveges tartalmat eltávolítanák az oldalról és szöveggel helyettesítenék, az oldal még mindig ugyanazt a funkciót és információt biztosítaná. A szöveges változat tömör, de informatív lenne, amennyire csak lehetséges.

Annak eldöntésében, hogy a változatok milyen szöveget tartalmazzanak, gyakran jó megoldás figyelembe venni a következő kérdéseket:

  • Miért van itt ez a nem-szöveges tartalom?

  • Milyen információt jelenít meg?

  • Milyen célt tölt be?

  • Amennyiben nem tudom használni a nem-szöveges tartalmat, milyen szavakat fogok használni ahhoz, hogy ugyanazt a funkciót és/vagy információt közvetítsem?

Amikor a nem-szöveges tartalom olyan szavakat tartalmaz, melyek fontosak a tartalom megértéséhez, a szöveges változatnak tartalmaznia kell ezeket a szavakat. Amennyiben a képen szereplő szöveg hosszabb, mint amennyi egy rövid szöveges változatba belefér, akkor rövid szöveges változatban kell leírni, és biztosítani kell egy hosszú szöveges változatot is a teljes szöveghez.

Példák

Források

Nincsenek elérhető források..

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Távolítsa el, rejtse el vagy takarja el a nem-szöveges tartalmat.

  2. Helyettesítse szöveges változattal.

  3. Ellenőrizze, hogy semmi sem veszett el (a nem-szöveges tartalom célja megegyezik a szöveges változattal).

  4. Amennyiben a nem-szöveges tartalom olyan szavakat tartalmaz, melyek fontosak a tartalom megértéséhez, ezek szavak szerepelnek a szöveges változatban.

Várható eredmények
  • A #3 ellenőrzés teljesül. Amennyiben a nem-szöveges tartalom olyan szavakat tartalmaz, melyek fontosak a tartalom megértéséhez, a #4 ellenőrzés szintén teljesül


Teljesítési feltételek: