Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G73:Egyéb helyen található hosszabb leírás biztosítása egy olyan hivatkozáson keresztül, amely közvetlenül szomszédos a nem-szöveges tartalommal

Alkalmazhatóság

Az összes technológiára vonatkozik

Jelen technika vonatkozik a(z):

Leírás

Jelen technika célja kapcsolódási útvonalat biztosítani a távoli hosszabb leírásokhoz olyan technológiák esetében, amelyeknek nincs közvetlenül beépített hosszabb leírás funkciója (pl. longdesc - hosszabb leírás) vagy ahol a szolgáltatásról ismert, hogy nem támogatott.

Jelen technikával a hosszabb leírást más helyen biztosítják, mint a nem-szöveges tartalmat. Ez lehet más helyen ugyanazon az URI-n belül vagy egy másik URI-n. A hosszabb leírásra olyan hivatkozás vezet, amely közvetlenül szomszédos a nem-szöveges tartalommal. A hivatkozás közvetlenül a nem-szöveges tartalom előtt vagy mögött állhat. Amennyiben a leírás más szöveggel együtt kerül elhelyezésre, akkor jelezni kell „Leírás vége” felirattal, annak érdekében, hogy a felhasználók tudják, mikor kell abbahagyni az olvasást és visszatérni a fő tartalomhoz. Amennyiben a „Vissza” gomb nem vezet vissza arra a pontra, ahonnan felhasználók érkeztek, akkor biztosított egy visszalépő hivatkozás a nem-szöveges tartalom pozíciójára.

Jelen technikát általában HTML-ben használták, mielőtt a „longdesc”-et hozzáadták a részletes leíráshoz. A HTML-ben D-hivatkozásnak nevezték, mert alkalmazásakor gyakran egy D betűt helyeztek a kép mellé, és a D betűt használták hivatkozásként a hosszú leíráshoz. Jelen technika nem technológiaspecifikus és bármilyen hivatkozásokat támogató technológiához használható.

Példák

Példa 1: Oszlopdiagram

Egy weboldalon található oszlopdiagram a három legeredményesebb üzletkötő eladásait mutatja.

A rövid szöveges változat közli, hogy ez „A három legeredményesebb üzletkötő októberi eladásinak diagramja.”

Közvetlenül a nem-szöveges tartalom után egy kis kép jelzi a hosszú leírást. A képhez tartozó szöveges változat a „diagram hosszú leírása”. A kép kapcsolódik az oldal aljához, ahol „Az oldalon található diagramok leírásai” szakaszcímek találhatók. A hivatkozás erre a speciális leírásra mutat: „Az októberi értékesítések jelzik, hogy Mary 400 egységgel vezet. Mike szorosan követi 389 egységgel. Chris 350 egységnyi értékesítéssel egészíti ki a legeredményesebb hármast. [leírás vége]"

Példa 2: Oszlopdiagram — nem-HTML technológiában, ahol a felhasználói program „vissza” funkciója biztonsági okokból nem támogatott.

Egy weboldalon található oszlopdiagram a három legeredményesebb üzletkötő eladásait mutatja.

A rövid szöveges változat közli, hogy ez „A három legeredményesebb üzletkötő októberi eladásinak diagramja."

Közvetlenül a nem-szöveges tartalom után egy kis kép jelzi a hosszú leírást. A képhez tartozó szöveges változat a „diagram hosszú leírása”. A kép „Diagramok leírása az októberi értékesítési jelentésben” címmel kapcsolódik egy másik oldalhoz. A leíró hivatkozás erre a speciális leírásra mutat: „Az októberi értékesítések jelzik, hogy Mary 400 egységgel vezet. Mike szorosan követi 389 egységgel. Chris 350 egységnyi értékesítéssel egészíti ki a legeredményesebb hármast. Leírás vége. <link> Vissza az értékesítési diagramokhoz </link> ]"

Példa 3: Hivatkozásként használt feliratok

Adott egy diagram. Közvetlenül a diagram alatt elhelyezkedő felirat hivatkozásként szolgál a hosszabb leíráshoz. A hivatkozásra jellemző cím világossá teszi, hogy ez egy hosszabb leíráshoz vezető hivatkozás.

Példa 4: Egy csak-hang fájl átirata

Adott egy hangfelvétel Martin Luther King egyik beszédéről. A hangfájlhoz vezető hivatkozások és az átirat egymás mellett jelennek meg.

Források

A források csak információs célokat szolgálnak, és csak angolul elérhető1ek.

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Ellenőrizze, hogy van-e hivatkozás közvetlenül a nem-szöveges tartalom előtt vagy mögött.

  2. Ellenőrizze, hogy a hivatkozás egy olyan érvényes hivatkozás, amely közvetlenül ennek a bizonyos nem-szöveges tartalomnak a hosszú leírására mutat.

  3. Ellenőrizze, hogy a hosszú leírás ugyanazt az információt közvetíti, mint a nem-szöveges tartalom.

  4. Ellenőrizze, hogy elérhető-e hivatkozás vagy "vissza" funkció, amely a felhasználót visszajuttatja a nem-szöveges tartalom eredeti pozíciójába.

Várható eredmények

A fenti folyamat minden lépése teljesül


Teljesítési feltételek: