Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G70: Funkció biztosítása online szótárban való kereséshez

Alkalmazhatóság

Az összes technológiához

Jelen technika vonatkozik a:

Leírás

Jelen technika célja, hogy egy weboldal biztosítson online szótár-elérhetőséget egy mechanizmus hozzáadásával a szavak, kifejezések, zsargon vagy rövidítés bővítések meghatározásához. Jelen technika a weboldalon létező forrásokat használja a meghatározás biztosításához, ahelyett hogy a szerzőtől követelné meg a szójegyzék vagy más mechanizmus létrehozását a webhelyen belül. A weboldalon belüli hozzáférés biztosításával a felhasználó könnyen megtalálja az igényelt meghatározást. Ez a technika csak abban az esetben használható, ha az online szótár a szövegbe illő meghatározásokat adja vissza.

Példák

Példa 1

Egy webhely, amely leírja egy számítógép működését tartalmaz egy keresőablakot minden egyes weboldalon. A keresést a számítógépes kifejezések, betűszavak és rövidítések online szótárában végzi. Mivel a szótár a számítógépes kifejezésekre szakosodott, a betűszavak (rövidítések) meghatározásának sokkal pontosabbnak kell lennie, mint egy általános szótár esetében.

Példa 2

Egy online angol nyelvtanfolyamon egy szövegfeldolgozási feladat szövege új szavakat vezet be. Minden egyes szó egyben hivatkozás is a szavak meghatározását tartalmazó online szótárhoz. A hivatkozás kiválasztásával egy új ablak nyílik meg a speciális szókincs meghatározását tartalmazó online szótár webhelyen.

Források

Nincsenek elérhető források..

Ellenőrzések

Folyamat

Minden egyes szó, kifejezés vagy rövidítés meghatározásához:

  1. Ellenőrizze, hogy létezik egy mechanizmus a weboldalon belül a szó, kifejezés vagy rövidítés megkereséséhez egy online szótáron keresztül.

  2. Ellenőrizze, hogy a szó, kifejezés vagy rövidítés szótári keresésének eredménye a pontos meghatározást adja.

Várható eredmények
  • A #1 és #2 ellenőrzések teljesülnek.

Megjegyzés: a rövidítés-szó definíciója a WCAG-ban a következő: „egy szó, kifejezés vagy név rövid változata, ahol az eredeti értelmezést elfogadta az a szervezet, amelyre vonatkozik, és ahol a rövidítés nem vált a nyelv részévé.”


Teljesítési feltételek: