Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G69: Alternatívák biztosítása az idő-alapú médiához

Alkalmazhatóság

Általános technika. Az összes technológiára vonatkozik

Jelen technika vonatkozik a(z):

Leírás

Jelen technika célja egy alternatív módszer biztosítása az információ bemutatására szinkronizált média-megjelenítésen keresztül.

A szinkronizált média-megjelenítésben az információ különféle módszerek segítségével kerül közvetítésre beleértve a:

 • párbeszédet,

 • hangokat (természetes és mesterséges),

 • a beállítást és hátteret,

 • emberek, állatok stb. cselekvéseit és megnyilvánulásait,

 • szöveget és grafikát,

 • és más egyebet.

Annak érdekében, hogy az információ ugyanabban a hozzáférhető formában jelenjen meg, jelen technika magába foglalja az olyan dokumentum létrehozását, amely a szinkronizált médiával megegyező történetet és információt jelenít meg. Az ilyen dokumentumot néha forgatókönyvnek nevezik, mely magába foglalja a történethez tartozó összes fontos párbeszédet és tevékenységet, valamint a háttér leírását, stb.

Jó alapként szolgálhat, amennyiben egy eredeti forgatókönyvet használtak a szinkronizált média elsődleges létrehozásához. Mindazonáltal az előállítás és szerkesztés során a szinkronizált média gyakran eltér a forgatókönyvtől. Ehhez a technikához módosítani kell az eredeti forgatókönyvet, hogy az összhangban álljon a párbeszéddel és azzal, ami a szinkronizált média végső, szerkesztett formájában történik.

Ezen kívül néhány speciális típusú szinkronizált média olyan interakciót foglal magába, amelynek bizonyos helyeken kell előfordulnia a szinkronizált média lejátszása során. Néha ez cselekvésben végződhet (pl. valamit megvásárolnak, elküldenek, megtesznek, stb.). Néha ez megváltoztathatja a szinkronizált média folyamatát (pl. a szinkronizált médiához a felhasználó bevitele által meghatározott többszörös útvonalak tartoznak). Ezekben az esetekben az idő-alapú média- alternatívában hivatkozásokat vagy más egyéb mechanizmust alkalmaznak annak érdekében, hogy az alternatívát használó emberek ugyanazokkal a választási lehetőségekkel és képességekkel rendelkezzenek, mint azok, akik a szinkronizált médiát használják.

Példák

Források

Nincsenek elérhető források..

Ellenőrzések

Folyamat
 1. Tekintse meg a szinkronizált média-megjelenítést, figyelve az alternatívát az idő-alapú médiához

 2. Ellenőrizze, hogy az alternatívát az idő-alapú médiához szereplő párbeszéd összhangban áll a szinkronizált média-megjelenítésben szereplő párbeszéddel

 3. Ellenőrizze, hogy az alternatívát az idő-alapú médiához tartalmazza a hangok leírását.

 4. Ellenőrizze, hogy az alternatívát az idő-alapú médiához tartalmazza a beállítások leírását és a beállítások megváltoztatását.

 5. Ellenőrizze, hogy az alternatívát az idő-alapú médiához tartalmazza bármelyik „szereplő” tevékenységeinek és kifejezéseinek leírásait (ember, állat, stb.).

 6. Amennyiben az alternatívák külön oldalon találhatók, ellenőrizze a többi változat elérését lehetővé tevő hivatkozás(ok) elérhetőségét.

Várható eredmények
 • A # 2, 3, 4, 5 teljesül.


Teljesítési feltételek: