Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G65: Nyomvonal-morzsa biztosítása

Alkalmazhatóság

Az összes technológia.

Jelen technika vonatkozik a:

Leírás

Egy nyomvonal-morzsa segíti a felhasználót annak megértésében, hogy hogyan történt a tartalom szerkesztése, hogyan lehet visszalépni az előző weboldalakra, sőt az aktuális pozíciót is beazonosíthatja a weboldalak sorozatán belül. Egy nyomvonal-morzsa vagy a pozíciókat jeleníti meg azon az útvonalon, melyen a felhasználó elérte a weboldalt, vagy az aktuális weboldal pozícióját jeleníti meg a webhely szerkezetén belül.

Nyomvonal-morzsákat az aktuális weboldalra vezető navigációs folyamat során elért weboldalakra mutató hivatkozások használatával készítenek. Minden weboldalnál ugyanabban a pozícióban kerülnek elhelyezésre.

Segítséget jelenthet a felhasználók számára a nyomvonal-morzsa elemeinek látható szétválasztása. Példák az elválasztásra: a ">", "|", "/", és "::" karakterek.

Példák

Példa 1

Egy fejlesztő egy szerkesztőeszköz-gyártó weboldalán belül hiperhivatkozások előállításához keres információt. A keresés eredményeképp egy olyan weboldalra kerül, amely speciális utasításokat tartalmaz a szerkesztőeszköz segítségével előállított hiperhivatkozásokra vonatkozóan. Ez az alábbi hivatkozásokat tartalmazza a nyomvonal-morzsa előállításához:

Példakód:


Home :: Developer Center :: How To Center 

Ebben a példában a nyomvonal-morzsa nem tartalmazza az aktuális Weboldal címét, azaz a „Hogyan készítsünk hiperhivatkozásokat”. Ez az információ a weboldal címeként érhető el.

Példa 2

Egy fényképész webhely-portfoliója különböző képtárakra oszlik, és minden képtár további kategóriákra van felosztva. Az a webhelyen navigáló felhasználó, aki egy szamárpingvin képét tartalmazó weboldalra lép a következő nyomvonal-morzsát fogja látni a weboldal tetején:

Példa kód:


Home / Galleries / Antarctica / Penguins / Gentoo Penguin 

A „szamárpingvin” kivételével az összes tétel hivatkozásként kerül végrehajtásra. A nyomvonal-morzsa tartalmazza az aktuális pozíciót, vagyis a szamárpingvint, de az nem hivatkozásként kerül végrehajtásra.

Források

Nincsenek elérhető források..

Ellenőrzések

Folyamat

Amikor a nyomvonal-morzsák weboldalak halmazában kerültek megvalósításra:

 1. Navigáljon egy weboldalra.

 2. Ellenőrizze, hogy a nyomvonal-morzsa megjelenik.

 3. Ellenőrizze, hogy a nyomvonal-morzsa az aktuális pozíció eléréséhez a helyes navigációs sorrendet jeleníti meg, vagy a webhely struktúráján belül az aktuális pozícióhoz vezető helyes hierarchikus útvonalat.

 4. Ahhoz a nyomvonal-morzsához, amely nem tartalmazza az aktuális pozíciót:

  1. Ellenőrizze, hogy a nyomvonal-morzsában található összes elem hivatkozásként került megvalósításra.

 5. Ahhoz a nyomvonal-morzsához, amely tartalmazza az aktuális pozíciót:

  1. Ellenőrizze, hogy az aktuális pozíció kivételével az összes elem hivatkozásként került megvalósításra.

  2. Ellenőrizze, hogy az aktuális pozíció nem hivatkozásként került megvalósításra.

 6. Ellenőrizze, hogy az összes hivatkozás a nyomvonal-morzsa által meghatározott helyes weboldalra navigál.

Várható eredmények
 • Minden nyomvonal-morzsát használó weboldalhoz,

  • A #2, #3 és a #6 ellenőrzések teljesülnek.

  • Vagy a #4 vagy a #5 ellenőrzés teljesül.


Teljesítési feltételek: