Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G64: Tartalomjegyzék biztosítása

Alkalmazhatóság

Az összes technológia.

Jelen technika vonatkozik a:

Leírás

Ez egy olyan tartalom keresésre alkalmazott technika, amely elégséges a 2.4.5 teljesítési feltétel megvalósításához. A tartalomjegyzék hivatkozásokat biztosít ugyanannak a dokumentumnak a fejezeteihez és alfejezeteihez. A dokumentumban található információt általában hierarchikusan szervezik, és annak olvasása sorrendben történik. Mint ahogy egy könyvtárban rengeteg tartalomjegyzéket tartalmazó könyv lehet, egy weboldal számos tartalomjegyzékkel rendelkező dokumentumot foglalhat magába.

A tartalomjegyzéknek két célja van:

  • Áttekintést nyújt a felhasználó számára a dokumentum tartalmáról és szerkezetéről.

  • Lehetővé teszi az olvasó számára, hogy közvetlenül az online dokumentum egy bizonyos részére lépjen.

A tartalomjegyzék tipikusan csak a dokumentum fontosabb részeit tartalmazza, habár néhány esetben elvárható egy olyan kiterjesztett tartalomjegyzék, amely egy összetett dokumentum részletesebb áttekintését biztosítja.

A dokumentum részei lehetnek ugyanazon a weboldalon vagy szerepelhetnek többszörös weboldalakon. A tartalomjegyzék különösen akkor hasznos, amikor a dokumentum többszörös weboldalakra oszlik.

Különbség van a tartalomjegyzékek és más olyan navigációs elemek között, mint a navigációs sáv vagy az oldaltérkép. A tartalomjegyzék ugyanannak a dokumentumnak a fejezeteihez biztosít hivatkozásokat. Ezek a fejezetek lehetnek ugyanazon a weboldalon vagy kiterjedhetnek többszörös weboldalakra. Együtt azonban teljes képet alkotnak. Ennek jobb megértéséhez, gondoljon egy fejezeteket tartalmazó kinyomtatott könyvre. Minden fejezet a könyvhöz tartozik. Egy könyvtárban lehet számos könyv. Ebben a példában a „könyvtár” a teljes weboldalt jelenti.

Példák

Példa 1

A Web Akadálymentesítési Útmutató 2.0 tartalmaz egy tartalomjegyzéket, amely a dokumentum fejezeteihez és alfejezeteihez vezető hivatkozások hierarchikus listája. A tartalomjegyzék hierarchiája a fejezetek szerkezetét tükrözi, és a tartalomjegyzék minden tétele olyan hivatkozás, amely a felhasználót közvetlenül a fejezethez vezeti.

Példa 2

A hozzáférhető PDF dokumentumok használata az Adobe Reader 7.0-val: Útmutató a fogyatékos emberek számára első oldala magába foglalja az útmutató fejezeteit felsoroló tartalomjegyzéket. Az útmutató a fogyatékos személyek számára PDF változata, a teljes dokumentumhoz egy sokkal részletesebb tartalomjegyzéket foglal magába a 3. oldalon.

Források

Nincsenek elérhető források..

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Ellenőrizze, hogy létezik a dokumentumban tartalomjegyzék vagy a tartalomjegyzékhez vezető hivatkozás.

  2. Ellenőrizze, hogy a tartalomjegyzékben található értékek és a belépési sorrend megfelel a dokumentumban szereplő fejezetek címének és sorrendjének.

  3. Ellenőrizze, hogy a tartalomjegyzékben elvégzett belépések a dokumentum megfelelő fejezeteihez kapcsolódnak.

Várható eredmények
  • Az összes fenti ellenőrzés teljesül.


Teljesítési feltételek: