Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G63: Oldaltérkép biztosítása

Alkalmazhatóság

Az összes technológia.

Jelen technika vonatkozik a:

Leírás

Ez az egyik technikasorozat az olyan tartalom pozícionálásához, amely elégséges a 2.4.5 teljesítési feltétel megvalósításához. Egy oldaltérkép olyan weboldal, amely az oldal különböző részeihez hivatkozásokat biztosít. Ahhoz, hogy az oldaltérkép elérhető legyen az oldalon belül, minimális követelményként minden oldaltérképen felsorolt laphoz tartozik egy hivatkozás, amely az oldaltérképhez vezet.

Az oldaltérképnek számos célja van.

  • Áttekintést nyújt a teljes webhelyről.

  • Segítséget nyújt a felhasználóknak annak megértésében, hogy mit tartalmaz az oldal, és hogyan került a tartalom szerkesztésre.

  • Alternatívát kínál a webhely különböző részein esetleg eltérő, összetett navigációs sávokhoz.

Különböző típusú oldaltérképek léteznek. A legegyszerűbb és legáltalánosabb oldaltérkép egy olyan kivonat, amely hivatkozásokat rendel minden szakaszhoz vagy oldalrészhez. Az ilyen kivonatok az oldalon belül nem mutatnak összetettebb kapcsolatot, mint a webhely különböző részeihez tartozó oldalak közötti hivatkozások. Néhány nagyobb webhelynél az oldaltérképek olyan fejléceket használnak, melyek bővíthetők annak érdekében, hogy további részletet mutassanak be minden szakaszra vonatkozóan.

Az oldaltérkép bemutatja az oldal tartalmát és szerkezetét. Fontos, hogy az oldal frissítésekor az oldaltérkép is frissítésre kerüljön. Az a weboldal, amelynek nincs hivatkozása a hely összes szakaszához, amely az oldal szerkezetétől eltérő szerkezetet jelenít meg, vagy érvénytelen hivatkozásokat tartalmaz, nem minősül érvényes oldaltérképnek.

Példák

Példa 1

A Web Akadálymentesítési Kezdeményezés egy olyan WAI oldaltérképet biztosít, amely a webhely különböző szakaszait sorolja fel. Az oldaltérkép a webhely különböző szakaszait és az adott szakaszokon belüli részstruktúrák némelyikét mutatja be.

Példa 2

Egy online magazin oldaltérképe felsorolja a magazin összes fejezetét és a fejezetekhez tatozó alfejezeteket. Szintén tartalmaz hivatkozásokat a súgóhoz, a kapcsolatfelvételhez, az adatvédelmi politikához, álláslehetőségekhez, előfizetés megrendeléséhez és a magazin kezdőlapjához.

Források

A források csak információs célokat szolgálnak, és csak angolul elérhető1ek.

  • Graphic Organizers page at the National Center for Accessible Curriculum provides a useful overview of different kinds of graphic organizers and their uses, plus a summary of relevant research on the effectiveness of graphical organizers for students with learning disabilities.

  • Usability Glossary: sitemap

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Ellenőrizze, hogy a webhely tartalmaz oldaltérképet.

  2. Ellenőrizze, hogy az oldaltérképen található hivatkozások a webhely megfelelő szakaszaihoz vezetnek.

  3. Az oldaltérképen található összes hivatkozás esetében ellenőrizze, hogy a céloldal tartalmaz egy hivatkozást az oldaltérképhez.

  4. A webhely összes oldala esetében ellenőrizze, hogy az oldal az oldaltérképtől elindulva elérhető néhány hivatkozás követésével.

Várható eredmények
  • Az összes fenti ellenőrzés teljesül.


Teljesítési feltételek: