Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G56: Hangfájlok olyan módon történő keverése, hogy a nem beszédhangok legalább 20 decibel értékkel alacsonyabbak, mint a beszélt hangtartalom

Alkalmazhatóság

Bármelyik technológia

Jelen technika vonatkozik a(z):

Leírás

Jelen technika célja engedélyezni a szerkesztőknek, hogy a beszéd mellett egyéb hangot is használjanak, anélkül, hogy ez a hallási problémákkal rendelkező emberek számára megnehezítené a beszéd megértését. Amennyiben az előtérben folyó beszélgetést 20 decibellel hangosabbá teszi a háttérhangnál, a beszéd négyszer hangosabb lesz, mint a háttérhang. A decibelre (dB) vonatkozó információkért forduljon a decibelekről szóló részhez.

Példák

Példa 1: Egy bemondó beszél egy zendülés helyszínén
  • A narrátor bemutatja a zavargás helyszínét. A zavargás helyszínéhez kapcsolódó hangerőt úgy állítják be, hogy 20 dB értékkel halkabb legyen, mint a bemondó hangja, mielőtt a helyszín hangja keveredik a narrátoréval.

Példa 2: Elégséges hangkontraszt a narrátor és a háttérzene között

Ez a példa olyan hangot szemléltet háttérzenével, ahol a hang a megfelelő 20 dB értékkel magasabb a háttérnél. A hangot (előtér) -17.52 decibelen (általános RMS (Root Mean Square - effektív/hatásos teljesítmény)) rögzítették, és a zenét (háttér) -37.52 decibelen, ami miatt az előtér 20 decibellel hangosabb lesz, mint a háttér.

AUDIO-PÉLDA

Audio-példa: Az előtér 20 decibellel hangosabb a háttérnél (mp3)

Audio-példa átirata (jó kontraszt):

„Általában az előtér egy éppen hallható és érthető beszédhangra vonatkozik. Az én beszédhangom most 20 decibellel hangosabb, mint a háttérzene. Ez egy példa arra, hogy hogyan kell ezt elvégezni.”

A FENTI FELVÉTEL VIZUÁLIS PÉLDÁJA

A fenti hangpéldát alul vizuálisan szemlélteti egy hangszerkesztőben készített fájl pillanatfelvétele. A kiemelt rész tartalmazza az előteret és a hátteret. Sokkal nagyobb hullámról van szó, mint annál a résznél, amely csak hátteret tartalmaz.

Visual representation of sufficient contrast.
Hibapélda 3: Nem elegendő hangkontraszt egy narrátor és a háttérzene között
A HIBA HANGPÉLDÁJA

Ez a példa olyan hangot szemléltet háttérzenével, ahol a hang nem magasabb 20 dB értékkel a háttérnél. A hang (előtér) 18 decibel értékű, míg a zene (háttér) körülbelül 16 decibel értékű, ami miatt az előtér csak 2 decibellel hangosabb, mint a háttér.

Hangpélda: Az előtér kevesebb, mint 20 decibellel hangosabb a háttérnél (mp3)

Hangpélda átirata (rossz kontraszt):

„Ez egy példa arra, hogy a hang nem elég hangos a háttérrel szemben. Az előtérben szereplő hang csak 2 decibellel magasabb a háttérnél. Ennek következtében a rosszul halló személyek nehezen értik meg. Nehéz megkülönböztetni az egyik szót a másiktól. Ez egy példa arra, hogy mit ne tegyünk.”

A HIBA VIZUÁLIS PÉLDÁJA

A kiemelt rész tartalmazza az előteret és a hátteret. A hullám mérete csaknem megegyezik azzal a résszel, ami csak a hátteret tartalmazza, ami azt jelenti, hogy a háttér túl hangos az előtér hangjához képest.

Visual representation of bad contrast.

Források

A források csak információs célokat szolgálnak, és csak angolul elérhető1ek.

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Határozza meg a háttértartalom hangos értékeinek helyzetét az előtérben zajló beszéd közben

  2. A hangerőt dB(A) SPL (Sound Pressure Level — hangnyomásszint) értékben mérje

  3. Az előtérben zajló beszéd hangerejét dB(A) SPL (Sound Pressure Level — hangnyomásszint) értékben mérje

  4. Vonja ki egymásból az értékeket

  5. Ellenőrizze, hogy az eredmény 20, vagy ennél nagyobb.

Várható eredmények
  • A #5 teljesül


Teljesítési feltételek: