Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G57: A tartalom értelmes sorrendbe rendezése

Alkalmazhatóság

Minden technológia.

Jelen technika vonatkozik a(z):

Leírás

Jelen technika célja biztosítani, hogy a kisegítő technológiákhoz nyújtott tartalom sorrendje lehetővé tegye a felhasználó számára a tartalom megértését. Néhány technika sorrendileg engedélyezi a tartalom vizuális megjelenítését, még abban az esetben is, ha a mögöttes tartalom sorrendje zavart okozhat.

Például, amikor a HTML-ben nyelveket kevernek különböző írásirányú nyelvek esetében, a kétirányú algoritmus rossz helyre teheti a központozást. A helyesen rendezett tartalom a megfelelő sorrendben tartja fenn a központozást az adatfolyamban.

A vizuálisan megjelenített olyan fehér szóköz-karakterek, mint a szóköz vagy a tabulátor nem feltétlenül a tartalom részeként jelennek meg. Ennek ellenére, amikor a vizuális formázás szabályozásához beszúrják ezeket a tartalomba, összezavarhatják a tartalom jelentését.

Nagyobb szemcsézettség esetében, egy táblázatszerkezetet használó HTML dokumentumban a tartalomblokkok elhelyezésének ellenőrzése olyan megjelenítést hozhat létre, ahol a kapcsolódó információ vizuálisan együtt, de a tartalom adatfolyamában szétválasztva helyezik el. Amennyiben egy illusztráció feliratát az illusztráció mögötti sorban helyeznek el, általában nem lehetséges a felirat képhez történő kapcsolása, mivel a táblázat sorról sorra lesz olvasva.

Példák

Példa 1

Egy múzeumi kiállítás weboldala egy navigációs sávot tartalmaz, amely hivatkozások hosszú listáját foglalja magába. Az oldal szintén tartalmazza az egyik kiállított kép felvételét, a képhez tartozó fejlécet és egy részletes leírást a képről. A hivatkozások a navigációs sávban sorrendiséget alkotnak. A fejléc, a felvétel és a leírás szövege szintén sorrendiséget hoznak létre. Az alkotóelemek elhelyezéséhez az oldalon CSS-t használnak.

Példakód:


Markup:
<h1>My Museum Page</h1>
<ul id="nav">
    <li><a href="#">Link 1</a></li>
    ...
    <li><a href="#">Link 10</a></li>
</ul>
<div id="description">
<h2>Mona Lisa</h2>
<p>
<img src="img.png" alt="Mona Lisa">
</p>
<p>...detailed description of the picture...</p>
</div>
CSS:
ul#nav
{
    float: left;
    width: 9em;
    list-style-type: none;
    margin: 0;
    padding: 0.5em;
    color: #fff;
    background-color: #063;
}
ul#nav a
{
    display: block;
    width: 100%;
    text-decoration: none;
    color: #fff;
    background-color: #063;
}
div#description
{
    margin-left: 11em;
}

Források

Nincsenek elérhető források..

Ellenőrzések

Folyamat
 1. Rendezze sorba a tartalmat a technológiához használt szabványos módszerrel (pl. elrendezési stílusok eltávolítása, vagy sorbarendezési eszköz futtatása)

 2. Ellenőrizze, hogy a tartalom sorrendje az eredetivel megegyező jelentést közvetít.

Várható eredmények
 • A #2 ellenőrzés teljesül.


Teljesítési feltételek: