Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G178: Olyan vezérlők biztosítása a weboldalon, melyek a felhasználók számára lehetővé teszik az oldalon található összes szöveg méretének fokozatos változtatását 200 százalékos nagyításig

Alkalmazhatóság

Az összes technológia.

Jelen technika vonatkozik a(z):

Leírás

Jelen technika célja egy mechanizmus biztosítása a weboldalon a szöveg méretének fokozatos növeléséhez. Számos rosszul látó ember nem használ nagyító szoftvert, és lehet, hogy nem ismerik a böngészők szövegméret beállításait. Ez különösen igaz lehet idős emberek esetében, akik a számítógépekről az élet későbbi szakaszában szereznek tapasztalatokat és az idős korral járó látáscsökkenés is kínozza őket. Ez szintén igaz lehet a kognitív és tanulási nehézségekkel küzdő emberek számára, akik szintén a betűméret növelését igénylik.

Jelen technika egy olyan mechanizmust biztosít, melyet bizonyos felhasználók könnyen tudnak majd használni. A mechanizmus tartalmazhat olyan hivatkozásokat vagy gombokat, melyek a vizuális megjelenítést átteszik egy eltérő stíluslapra, vagy szkriptet használnak a szövegméret dinamikus változtatásához.

Jelen technika megvalósításához a szerkesztők olyan vezérlőket biztosítanak, melyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a fokozatosan növeljék vagy csökkentsék az oldalon található szövegek méretét akkorára, hogy az az alapértelmezett szövegméret legalább 200%-a lehessen.

Ezt el lehet érni hivatkozások, gombok vagy hivatkozott képek biztosításával, és a vezérlőknek a lehető legkönnyebben megtalálhatónak kell lenniük (feltűnően elhelyezve az oldalon belül, nagyobb szövegméretben megjelenítve, magas kontraszttal, stb.).

Megjegyzés: Jelen technikát stílusváltó technikákkal együtt lehet alkalmazni egy olyan oldal megjelenítéséhez, amely a nem megfelelő tartalom esetében a konformancia követelményeinek megfelelő változat. További információért forduljon a C29: Using a style switcher to provide a conforming alternate version (CSS) és a konformancia követelményeinek megfelelő változat értelmezése részekhez.

Példák

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Növelje a szövegméretet és ellenőrizze, hogy növekedett-e a szövegméret.

  2. Ellenőrizze, hogy a szövegméretet az eredeti méret 200%-ra lehet növelni.

  3. Csökkentse a szövegméretet az alapértelmezett értékre, és ellenőrizze, hogy valójában visszatért-e az alapértelmezett méretre.

Várható eredmények
  • A #1 és #2 ellenőrzések teljesülnek.


Teljesítési feltételek: