Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G179: Biztosítani, hogy nincs tartalom- és funkcióvesztés, amikor a szöveget újraméretezik, illetve a szövegtárolók mérete sem változik

Alkalmazhatóság

Minden olyan technológia, amely folyamatossá teszi a szöveget, amikor az ablakok újraméretezettek.

Jelen technika vonatkozik a(z):

Leírás

Bizonyos felhasználói programok támogatják a szövegméret változtatását, a szövegtároló egyéb méretének változtatása nélkül. Tartalom vagy funkcióvesztés történhet, amikor a szöveg túlfolyik a rendelkezésre álló területen. Mindazonáltal az elrendezési tulajdonságok egy módszert biztosíthatnak a tartalom hatásos megjelenítésének folytatására. A blokkméreteket elég szélesnek lehet meghatározni ahhoz, hogy a szöveg ne csorduljon túl a 200%-os méretezés esetében. A szöveg megtörhet abban az esetben, amikor már nem fér el a blokkon belül, és a blokk elég magas lehet ahhoz, hogy a szöveg továbbra is elférjen a blokkban. A blokk gördítősávokat biztosíthat, amikor az átméretezett szöveg már nem fér el.

Példák

Példa 1: Egy többoszlopos oldalelrendezés

A HTML-t és a CSS-t az oldal szövegének kétoszlopos elrendezésének létrehozására használják. A white-space alapértelmezett értéke, normal, a szöveg törését okozza. Tehát ahogy a szöveg mérete 200%-ra emelkedik, a szöveg folyamatos lesz és a szövegoszlop hosszabb lesz. Amennyiben a szöveg túl hosszú a munkalaphoz, a felhasználói program gördítősávokat biztosít, így a felhasználó a látótérbe tudja gördíteni a szöveget, mert a szerkesztő specifikálta a overflow:scroll vagy a overflow:auto CSS szabályt.

Példa 2

Egy újság elrendezés oszlopokban álló szövegblokkokkal. A blokkokhoz rögzített szélesség tartozik, de nincs magasság beállítás. Amikor a szöveget újraméretezik a böngészőben, megtörik a szöve, és az oszlopok magasabbak lesznek.

Példa 3: Százalékos és em egységeket alkalmazó relatív szöveg és tároló méretek

Relatív egységek használata a szövegen és a tárolókon lehetővé teszi, hogy a tároló, bármilyen csonkítás nélkül, a szöveghez alkalmazkodva növekedjen. Ez a kép a "szabályos" betű méretet használó szöveget ábrázolja az Internet Explorerben. A szürke doboz egy div tároló.

screenshot of relative units with normal text size.

Ez a kép ugyanazt a szöveget és tárolót ábrázolja "nagyobb" méretű betűméret használatával az Internet Explorerben. A szürke tároló megnövekszik a nagyobb szöveg tárolásához.

screenshot of relative sizing with largest text size.

Példa kód:


<style type="text/css">
  div { background-color:#ccc; line-height:120%; position:relative; }
  div.RelativeRelative { font-size:100%; width:8.1em; height:6.7em; }
</style>
<div class="RelativeRelative">
  Now is the time for all good men to come to the aid of their country.
</div>

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Növelje a szöveg méretét 200%-ra.

  2. Ellenőrizze, hogy vajon az összes tartalom és funkció elérhető-e.

Várható eredmények
  • A #2 ellenőrzés teljesül.


Teljesítési feltételek: