Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G171: Hanglejátszás csak a felhasználó kívánsága esetén

Alkalmazhatóság

Az összes hanglejátszásra képes technológia.

Jelen technika vonatkozik a(z):

Leírás

Jelen technika célja lehetővé tenni a felhasználó számára hangok használatának szabályozását a webtartalomban. Olyan személy, aki képernyőolvasót használ nagyon figyelemelterelőnek és nehéznek találhatja képernyőolvasójának hallgatását, amennyiben a webtartalomból is hangok szólnak. Egy módszer biztosítása a csak kérés szerinti hanglejátszásra, megadja a felhasználó számára szükséges vezérlést bármilyen hang vagy egyéb audioanyag meghallgatásához anélkül, hogy azt a képernyőolvasó kimenete megzavarná.

Példák

Példa 1

Egy a szürkebálnákat védő társaság weboldala a szürkebálnák énekének végtelenített háttérhangjával rendelkezi. Az oldalon vízcsobogás hangjai is hallható. A hang nem kezdődik automatikusan. Ehelyett a webtartalom az oldal tetején biztosít egy hivatkozást, hogy lehetővé tegye a felhasználó számára a hang indítását kézzel. A gomb felirata: "Hang bekapcsolása." A "hang bekapcsolása" gomb megnyomása után a hangok hallhatók lesznek. Ekkor a felhasználó számára megjelenik a "hang kikapcsolása" opció.

Példa 2

Egy hivatkozás biztosított egy olyan hangfájlhoz, amely a szürkebálnák hangjait tartalmazza. A hivatkozás szövege közli, hogy: „Hallgassa meg a szürkebálnák énekét (mp3)."

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Töltsön be olyan weboldalt, amelyről ismert, hogy 3 másodpercnél hosszabb hangot tartalmaz.

  2. Ellenőrizze, hogy a hanglejátszás nem kezdődik el automatikusan.

  3. Ellenőrizze, hogy létezik egy módszer a felhasználó számára a hangok kézi indításához.

Várható eredmények
  • A #3 ellenőrzés teljesül.


Teljesítési feltételek: