Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G159: A csak-videó tartalom esetében alternatíva biztosítása az idő-alapú médiához

Alkalmazhatóság

Általános technika. Minden technológiára vonatkozik.

Jelen technika vonatkozik a(z):

Leírás

Jelen technika célja az információ megjelenítésének hozzáférhető alternatív módját biztosítani egy csak-videó megjelenítésben.

Egy csak-videó megjelenítésben az információt különféle módokon jelenítik meg, beleértve az animációt, szöveget vagy grafikát, a beállítást és hátteret, emberek, állatok tevékenységét és megnyilvánulásaikat stb. Ugyanannak az információnak hozzáférhető formában történő megjelenítése érdekében, jelen technika magába foglalja az olyan dokumentum előállítását, amely ugyanazt a történetet adja elő és ugyanazt az információt jeleníti meg, mint az előre rögzített csak-videó tartalom. Jelen technikában a dokumentum hosszú leírásként szolgál a tartalomhoz, és magába foglalja az összes fontos információt, valamint a történethez tartozó látvány, tevékenység, megnyilvánulások stb. leírását.

Amennyiben a csak-videó tartalomhoz tartozó forgatókönyvet alkalmaztak az első helyen a tartalom létrehozásához, ez jó kiindulási pont lehet. Mindazonáltal, az előállításban és szerkesztésben, a végső változat gyakran eltér valamilyen módon a forgatókönyvtől. A forgatókönyv használatának esetében szükséges lehet ennek a javítása, annak érdekében, hogy megegyezzen a csak-videómegjelenítés végső, szerkesztett formájával.

Példák

Források

Nincsenek kapcsolódó források.

Ellenőrzések

Folyamat
 1. Tekintse meg a csak-videó tartalmat mialatt az idő-alapú média alternatívára hivatkozik.

 2. Ellenőrizze, hogy az átiratban szereplő információ ugyanaz, mint a csak-videó megjelenítésben szereplő.

 3. Amennyiben a videó több embert, vagy karaktert tartalmaz, ellenőrizze, hogy az átirat beazonosítja, hogy melyik személy, vagy karakter kapcsolódik a leírt tevékenységekhez.

 4. Ellenőrizze, hogy az alábbiak közül legalább az egyik teljesül:

  1. A csak-videó tartalom esetében maga az átirat algoritmikusan meghatározott lehet a szöveges változatból

  2. A csak-videó tartalom esetében az átirat az algoritmikusan meghatározott szöveges változatból kerül beazonosításra

  3. Amennyiben az alternatív változatok különálló oldalon szerepelnek, ellenőrizze a felhasználót a többi változatra vezető hivatkozások hozzáférhetőségét.

Várható eredmények
 • Az összes fenti ellenőrzés teljesül.


Teljesítési feltételek: