Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G156: Olyan technológia alkalmazása, amelyhez olyan általánosan hozzáférhető felhasználói programok tartoznak, melyek meg tudják változtatni a szövegblokkok elő- és hátterét

Alkalmazhatóság

Az összes technológia

Jelen technika vonatkozik a(z):

Megjegyzések a felhasználói programra és a kisegítő technológia támogatására vonatkozóan

A legtöbb böngésző lehetővé teszi a felhasználó számára a színbeállítások megváltoztatását ahhoz, hogy felülbírálják a szerkesztők CSS és HTML színsémáit. Ez magába foglalja az IE-t az összes Firefox, Mozilla verziót és az Opera 6 feletti verziókat.

Amikor meghatározott színeket bírálnak felül a Firefox-ban és Netscape-ben, a legtöbb Javascript felugró doboz és legördülő menü használhatatlanná válik. A felugró dobozok áttetsző hátteret nyernek a doboz szövegét az oldal szövege fölé helyezve, a legördülő menük pedig vagy áttetszővé válnak, vagy sötétszürke hátteret nyernek.

Az IE 6 nem bírálja felül a háttérszíneket a böngészőben, hacsak nem ugyanaz a háttérszín került kiválasztásra a rendszerbeállításokban.

Leírás

Bizonyos kognitív nehézségekkel küzdő embereknek az előtérben található szöveg és a mögötte látható háttér színképzésénél speciális színösszetételére van szükségük, ahhoz hogy a weboldal tartalmát megértsék. A legismertebb böngészők választási lehetőséget biztosítanak az általános színbeállítás megváltoztatásához. Ebben az esetben a felhasználó által kiválasztott szín felülírja a webszerkesztő által meghatározott előtér- és háttérszíneket.

Jelen teljesítési feltétel megvalósítása érdekében, a webszerkesztőnek úgy kell terveznie az oldalt, hogy az együttműködjön azokkal a böngészőkkel, melyek ilyen vezérlőkkel rendelkeznek, és a szerkesztőnek nem szabad az ilyen vezérlőket felülbírálnia.

Vegye figyelembe, hogy az oldalon található szöveg előtér- és háttérszíneinek felülírása elrejtheti a weboldal csoportosításának és szervezésének vizuális jeleit, sokkal nehezebbé téve a megértést és használatot. Jelen technika nem megfelelő, amikor a háttérszíneket használnak az oldal bizonyos területeinek ábrázolására. Jelen technika megfelelő az olyan technológiák és felhasználói programok számára, melyek nem változtatják meg a keretszíneket, amikor a háttérszínek felülbírálásra kerülnek. Amennyiben háttérszíneket alkalmaznak az oldal területeinek ábrázolásához, a "C23: Specifying text and background colors of secondary content such as banners, features and navigation in CSS while not specifying text and background colors of the main content (CSS) " fejezet alkalmazható, hogy a felhasználó számára lehetővé váljon a fő szöveg színeinek szabályozása, a weboldal szerkezetének megtartása mellett.

Példák

Források

A források csak információs célokat szolgálnak, és csak angolul elérhetőek.

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Nyissa meg az oldalt egy olyan böngészőben, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a HTML tartalom színeinek megváltoztatását.

  2. Változtassa meg az előtér- és háttérszíneket a böngésző beállításaiban, úgy hogy azok eltérjenek a tartalomban meghatározottaktól.

  3. Térjen vissza az oldalra és ellenőrizze, hogy a böngészőben újonnan meghatározott előtérben található szöveg színe és a háttér színe felülírva jelenik meg a tartalomban eredetileg meghatározott színekhez képest.

Várható eredmények
  • A #3 ellenőrzés teljesül.


Teljesítési feltételek: