Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G139: Olyan mechanizmus létrehozása, amely lehetővé teszi a felhasználó számára a hibákra való ugrást

Alkalmazhatóság

Olyan tartalom, amely a formátumra, értékre és/vagy a bevitel típusára vonatkozó korlátozással elfogadja a felhasználói adatbevitelt.

Jelen technika vonatkozik a:

Leírás

Jelen technika célja segíteni a felhasználót a beviteli hibák megtalálásában, ott ahol a felhasználó által nyújtott információ nem elfogadható. Ez magába foglalja azokat a mezőket, amelyekből hiányzik a kötelező információ, illetve a helytelen információt tartalmazó mezőket is. Amikor a felhasználók ellenőrzött adatbevitelt végeznek, és a beviteli hibákra fény derül, akkor elérhetővé válik a hibához vezető hivatkozás annak érdekében, hogy a felhasználónak ne kelljen a hibát megkeresnie. Az egyik megközelítés a szerveroldali ellenőrzés alkalmazása és az űrlap ismételt megjelenítése (beleértve bármilyen korábban bevitt adatot), valamint egy szöveges leírás az oldal tetején, amely jelzi azt a tényt, hogy hiba történt, leírja a probléma jellegét és hivatkozást biztosít a problémás mező(k) beazonosításához.

Példák

Példa 1: Szerveroldali hibaellenőrzés

A felhasználó érvénytelen adatot ad meg egy űrlapmezőben és elküldi az űrlapot. A szerver a felhasználói adatokkal együtt visszaküldi az űrlapot, és világosan jelzi az oldal tetején található szövegben, hogy az adatokat nem fogadták el. A szöveg leírja a hiba jellegét és biztosít egy a problémás mezőhöz vezető hivatkozást, hogy a felhasználó könnyen oda navigálhasson és ki tudja javítani a hibát.

Példa 2: Kliensoldali ellenőrzés felugró ablakkal

A felhasználó érvénytelen adatot ad meg egy űrlapmezőben és megpróbálja elküldeni az űrlapot. A kliensoldali szkript felfedezi a hibát, törli az elküldést, majd módosítja a dokumentumot azért, hogy megjelenjen egy szöveges leírás, amely meghatározza a hibát a hibás mező(k)höz vezető hivatkozásokkal együtt. A szkript a problémás mezők címkéit is módosítja kiemelés céljából.

Példa 3: Kliensoldali hibaellenőrzés felugró ablak nélkül

Amikor a felhasználó elküld egy űrlapot, nem ugrik fel új oldal, hanem egy szkript automatikusan a „Hiba történt” szöveges hivatkozásra helyezi a fókuszt. A hivatkozás rámutat a leíró hibaüzenetek sorba rendezett listájából az első tételre. Mindegyik listatétel ahhoz a vezérlőhöz vezető hivatkozás, ahol a hiba történt. A hibától visszavezet egy hivatkozás a leíró hibaüzenetek sorba rendezett listájához. A folyamat szükség szerint ismétlődik.

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Töltsön ki egy űrlapot, amelyen szándékosan hagyjon egy kötelezően kitöltendő mezőt üresen. Egy másik mezőben ejtsen beviteli hibát, majd küldje el az űrlapot.

  2. Ellenőrizze, hogy rendelkezésre áll olyan szöveges üzenet, amely beazonosítja a kötelező adatot nem tartalmazó mezőt.

  3. Ellenőrizze, hogy rendelkezésre áll olyan szöveges üzenet, amely beazonosítja a beviteli hibát tartalmazó mezőt.

  4. Ellenőrizze, hogy a hiányzó adatüzenetből elvezet egy hivatkozás minden olyan mezőhöz, amelynél hiányzó adat található

  5. Ellenőrizze, hogy a hibalistához vezet egy hivatkozás a hibaüzenetekből.

Megjegyzés: A 3.3.2 teljesítési feltétel megköveteli, hogy amennyiben beviteli hibára derül fény és rendelkezésre állnak javaslatok a hiba javítására a tartalom biztonságának és céljának kockáztatása nélkül, akkor a javaslatok a felhasználó számára kerüljenek biztosításra.

Várható eredmények
  • Amennyiben a #2 teljesül, akkor a #4 is teljesül.

  • Amennyiben a #3 teljesül, akkor a #5 is teljesül.


Teljesítési feltételek: