Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G136: Hivatkozás biztosítása egy nem konform weboldal elején, amely egy konform alternatív változatra mutat

Alkalmazhatóság

Az elsődleges tartalom nem megfelelő a WCAG számára, de léteznek olyan alternatív változatok, melyek megfelelnek a WCAG követelményeinek. Jelen technika csak akkor alkalmazható, ha a technológia lehetővé teszi az alternatív változathoz vezető hozzáférhető hivatkozás létrehozását.

Jelen technika vonatkozik a(z):

Leírás

Jelen technika célja biztosítani a felhasználók számára a hozzáférést az olyan alternatív tartalomhoz, amely megfelel a WCAG követelményeinek, amennyiben nem konform az elsődleges vagy alapértelmezett tartalom, amellyel a felhasználó találkozik, amikor egy bizonyos URI-t megtekint. A megfelelőség érdekében, az alternatív oldal vagy a konformancia követelményeinek megfelelő változat miatt előfordulhat kompromisszum a tervezésben vagy a funkcióban, de a meghatározásban leírt követelményeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy a konformancia követelményeinek megfelelő változat jöjjön létre. A "konformancia követelményeinek megfelelő változat" meghatározása:

konformancia követelményeinek megfelelő változat

változat, amely

 1. megfelelő a kijelölt szinten, és

 2. ugyanazt az összes információt és funkciót biztosítja ugyanazon az emberi nyelven, és

 3. annyira korszerű, mint a nem megfelelő tartalom, és

 4. amelyik esetében az alábbiak közül legalább az egyik teljesül:

  1. a megfelelő változat egy akadálymentesítést támogató mechanizmuson keresztül elérhető a nem megfelelő oldalról, vagy

  2. a nem megfelelő változat csak a megfelelő változatról érhető el, vagy

  3. a nem megfelelő változat csak az olyan megfelelő oldalról érhető el, amely szintén biztosít egy mechanizmust a megfelelő változat eléréséhez

Megjegyzés 1: Ebben a meghatározásban a "csak úgy érhető el" azt jelenti, hogy létezik egy bizonyos mechanizmus, a feltételes átirányítás, amely megakadályozza a felhasználót a nem megfelelő oldal "elérésében" (betöltésében), kivéve abban az esetben, ha a felhasználó a megfelelő változatból lép be az oldalra.

Megjegyzés 2: Az alternatív változatnak nem szükséges oldalanként megegyeznie az eredeti változattal (pl. a konformancia követelményeinek megfelelő változat többszörös oldalakból állhat).

Megjegyzés 3: Amennyiben többnyelvű változatok érhetők el, akkor minden felajánlott nyelv esetében feltétel a konformancia követelményeinek megfelelő változat.

Megjegyzés 4: Alternatív változatok biztosítása lehetséges a különböző technológiai környezetek vagy felhasználói csoportok elhelyezéséhez. Minden változatnak a lehető legmegfelelőbbnek kell lennie. Az egyik változatnak teljesen megfelelőnek kell lennie annak érdekében, hogy teljesüljön a 1. megfelelőségi követelmény.

Megjegyzés 5: A konformancia követelményeinek megfelelő változatnak nem szükséges a megfelelőség tartományán belül vagy ugyanazon a webhelyen lennie, mindaddig amíg ugyanolyan szabadon elérhető, mint a nem megfelelő változat.

Megjegyzés 6: Az alternatív változatot nem szabad összekeverni az eredeti oldalt támogató és megértést erősítő kiegészítő tartalommal.

Megjegyzés 7: A megfelelő változat előállításához a tartalmon belüli felhasználói preferenciák beállítása elfogadható mechanizmusnak számít egy másik változat eléréséhez, mindaddig amíg a beállításhoz használt módszer akadálymentesítést támogató.

Tekintse meg a konformancia követelményeinek megfelelő változatok értelmezése részt

Jelen technika alkalmazásakor, az alternatív változathoz vezető, WCAG-nak megfelelő hivatkozás elhelyezése az oldal tetején, lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan megtalálják a hivatkozást és átlépjenek a konformancia követelményeinek megfelelő változatra. Annak biztosításához, hogy a felhasználók mindig megtalálják az alternatív változatot tekintet nélkül arra, hogy hol léptek fel a webhelyre, minden olyan oldal, amely nem éri el megfelelőséget a meghatározott szinten, tartalmazzon a konformancia követelményeinek megfelelő változathoz vezető hivatkozást.

Példák

Ellenőrzések

Folyamat
 1. Azonosítson be olyan oldalt, amely nem felel meg a WCAG követelményének az igényelt megfelelőségi szinten.

 2. Állapítsa meg, hogy az oldal tartalmaz-e a konformancia követelményeinek megfelelő változatához vezető hivatkozást.

 3. Állapítsa meg, hogy az alternatív változat az eredeti oldal konformancia követelményeinek megfelelő változata-e, és hogy megfelel-e a WCAG 2.0 követelményeinek az igényelt megfelelőségi szinten.

Várható eredmények
 • A #2 és a #3 ellenőrzések közül mindkettő teljesül.


Teljesítési feltételek: