Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G130: Leíró fejlécek biztosítása

Alkalmazhatóság

Az összes technológia.

Jelen technika vonatkozik a:

Leírás

Jelen technika célja a webtartalmon belüli fejezet fejléceinek leíró jelleget biztosítani. A leíró fejlécek és címek (tekintse meg a G88: Leíró címek biztosítása weboldalakhoz című fejezetet) együttműködnek, hogy a felhasználó számára a tartalom és a szerkezet áttekintését nyújtsák. A leíró fejlécek a weboldal teljes egységére és ugyanahhoz a weboldalhoz tartozó többi fejezetre vonatkozóan beazonosítják a tartalom fejezeteit.

A leíró fejlécek segítik a felhasználókat megtalálni a speciális tartalmat és tájékozódni a weboldalon belül.

A szerkesztők megfontolhatják azt is, hogy a legfontosabb információkat az egyes fejlécek elején helyezzék el. Ez segíti a felhasználókat abban, hogy "átfussák" a fejléceket a számukra szükséges speciális tartalom megtalálásához. Ez különösen akkor hasznos, amikor a keresők vagy a kisegítő technológiák lehetővé teszik a fejlécről fejlécre történő navigációt.

Példák

Példa 1

Egy olyan HTML oldal, amely katasztrófavédelem esetében leírja a feladatok körét, az alábbi fejléceket tartalmazhatja:

Példa kód:


  <h1>Disaster preparation</h1>
  <h2>Flood preparation</h2>
  <h2>Fire preparation</h2>

Vegye figyelembe, hogy a 2. szintű fejléceknél a megkülönböztető információ elöl található (úgymint, „árvízvédelem” helyett, „tűzvédelem”, stb.).

Példa 2

Egy város történelmével foglalkozó rövid cikk, amely az alapítását és fejlődését mutatja be, majd bizonyos mélységig a város aktuális helyzetével foglalkozik. A weboldal címe: "A városunk történelme". Az első fejezet "A városunk alapítása" címet kapja. A második fejezet "A városunk fejlődése" címet kapja. A harmadik fejezet "A városunk ma" címet kapja, amelyhez a következő alfejezetek tartoznak: "Városunk lakói", "Városunk intézményei" és "Városunk épületei".

Források

A források csak információs célokat szolgálnak, és csak angolul elérhetőek.

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Ellenőrizze le, hogy a weboldal tartalmaz-e fejléceket.

  2. Ellenőrizze, hogy mindegyik fejléc saját fejezetét azonosítja be a tartalomban.

Várható eredmények
  • A #2 ellenőrzés teljesül.


Teljesítési feltételek: