Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G128: Az aktuális pozíció jelölése a navigációs sávokon belül

Alkalmazhatóság

Az összes technológia.

Jelen technika vonatkozik a:

Leírás

Jelen technika célja az aktuális pozícióról nyújtott információ biztosításával segíteni a felhasználó tájékozódását, a navigációs felhasználói felület elemein keresztül. Jelen technika különösen hasznos abban az esetben, amikor a weboldalak egy sorrendben végrehajtandó feladat lépései. Az ilyen jelölés biztosítása segíti a felhasználót abban, hogy jobban megértse a helyzetét a sorozatban. A pozíciót jelölni lehet egy ikon, vagy szöveg hozzáadásával, vagy a tétel állapotának megváltoztatásával.

Példák

Példa 1

Egy weboldalon füles-panel stílusú navigáció működik. A panelfülek listája vízszintesen jelenik meg az oldalon. Az aktuális tartalom egy panelben jelenik meg a panelfülek listája alatt. Amikor a felhasználó egy bizonyos panelfülhöz navigál és kiválasztja azt, a panelben szereplő tartalom frissül,azért hogy a kiválasztott fül témáját jelenítse meg. Ezen kívül a kiválasztott fül hátterének alapszíne megváltozik és egy ellenőrző pipaikon jelenik meg a panelfül szövege mellett, jelezve, hogy ez az aktív fül. Az ellenőrző pipaikon magában foglal egy megfelelő szöveges változatot.

Példa 2

Egy weboldal elrendezéshez keretkészlet és keretek kerülnek felhasználásra. Az egyik keret a navigációs keret, míg egy másik keret a weboldal tartalmát jeleníti meg. Amikor a felhasználó a navigációs keretben kiválaszt egy hivatkozást, a hivatkozásra vonatkozó információ megjelenik a tartalom keretén belül. A navigációs keretben kiválasztott tétel szövege egy csillag- karakterrel frissül, amely jelzi, hogy ez a kiválasztott téma.

Példa 3

Egy webhely navigációs sávját hivatkozások listájaként hozzák létre. A navigációs sáv a weboldalak csoportján belül az összes oldalon megjelenik. Amint a felhasználó a navigációs sávban egy bizonyos hivatkozást a fókuszba helyez vagy ez felette lebeg, a hivatkozás háttérszíne megváltozik. Ez az egér föléhúzásán vagy a fókuszon végzett stílusváltozás, a weboldal stílusleíró nyelvén keresztül határozható meg. Amikor a fókuszt eltávolítják a hivatkozásról, a stílus visszaáll a normális hivatkozási stílusra. Amikor az oldal megváltoztatásához aktiválják a hivatkozást, a kiválasztott hivatkozás a navigációs sávon belül kikapcsolt állapotba kerül, mivel a hivatkozás követésének eredménye maga az aktuálisan megjelenített weboldal. A háttérszín megváltoztatása vizuális segítséget nyújt a hivatkozás kiválasztásához, az egészséges látású felhasználók számára . A hivatkozás kikapcsolása az összes felhasználó számára információt biztosít arról, hogy ez az aktuálisan kiválasztott téma.

Források

Nincsenek kapcsolódó források.

Ellenőrzések

Folyamat

Amikor a navigációs elem ismétlődik a weboldalak halmazán belül:

  1. Ellenőrizze, hogy a felhasználó jelöléssel látja el az aktuálisan kiválasztott tételt a navigációs egységen belül.

  2. Ellenőrizze, hogy a kiválasztott tétel kapcsolódik az éppen megjelenített tartalomhoz.

Várható eredmények
  • A #1 ellenőrzés és a #2 ellenőrzés teljesül.


Teljesítési feltételek: