Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G108: Jelölő funkciók használata a név és szerep megmutatásához, a felhasználó által beállítható tulajdonságok közvetlen elvégzésének engedélyezése, valamint értesítés biztosítása a változásokról

Alkalmazhatóság

Olyan jelölő technológiák, ahol lehetséges a név és szerep megmutatása, engedélyezik a felhasználó által beállítható tulajdonságok közvetlen elvégzését, és értesítést biztosítanak a változásokról.

Jelen technika vonatkozik a:

Leírás

Jelen technika célja kisegítő technológia alkalmazásának engedélyezése a webtartalom megértéséhez, annak érdekében, hogy a technológia egyenértékű információt tudjon biztosítani a felhasználók számára egy alternatív felhasználói interfészen keresztül, és lehetővé tegye a számukra a vezérlők működtetését a kisegítő technológián keresztül.

Jelen technika szabványos, dokumentált és támogatott funkciók használatát foglalja magába, hogy ezen a tulajdonságokkal segítse a kisegítő technológiák működtetését. Arra a tényre támaszkodik, hogy a szabványos böngészőkben található szabványos vezérlők megfelelnek a követelményeknek.

A HTML esetében ezen feltevések igazak, és szintén megfelelők lehetnek egyéb technológiák esetében.

Még abban az esetben is, amikor az alkotóelemek támogatják az elérhetőséget, lényeges, hogy a szerkesztők szintén információt biztosítsanak. Például, egy vezérlő biztosítani tudja a nevet, de a szerkesztőnek is meg kell ezt tennie. Mindazonáltal elképzelhető, hogy a szereptulajdonság már biztosításra került, mivel állandó szereppel rendelkező szabványos alkotóelemről van szó.

Példák

Példa 1

Példa 1: Egy HTML-ban, vagy XHTML-ben megírt weboldal szabványos űrlapvezérlőket használ és a címtulajdonság használatával azonosítja be az űrlapvezérlőt. A felhasználói program információt készít ezekről a vezérlőkről, beleértve a nevet, mely a dokumentumobjektum-modellen (DOM) és a platformspecifikus API-n keresztül érhető el kisegítő technológia számára.

Források

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Vizuálisan ellenőrizze a jelölést vagy használjon egyet az adott eszközök közül.

  2. Ellenőrizze, hogy a megfelelő jelölést oly módon alkalmazták, hogy a név és a szerep minden felhasználói interfész alkotóelem esetében meghatározható.

  3. Ellenőrizze, hogy a megfelelő jelölést oly módon alkalmazták, hogy a felhasználói interfész alkotóelemek, melyek elfogadják a felhasználói bevitelt, a kisegítő tecnnológiából legyenek működtethetők.

Várható eredmények
  • A #2 és #3 lépés is teljesül az összes felhasználói interfész esetében


Teljesítési feltételek: