Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

H89: Kontextusfüggő súgó biztosítása a cím attribútum segítségével

Alkalmazás

HTML és XHTML

Ez a technika az alábbiakra vonatkozik:

A felhasználói programra és a segítő technológia támogatására vonatkozó megjegyzések

 • Néhány segítő technológia jelzi a felhasználónak az űrlapmezőben szereplő cím attribútumokat.

 • Némely grafikai felhasználói program megjelenít egy eszköz tippet, ha az egér egy cím attribútumot tartalmazó űrlapmezőre mutat. A jelenlegi felhasználói programok azonban a billentyűzeten keresztül nem teszik lehetővé a cím attribútumhoz történő hozzáférést.

 • Az általánosan használt felhasználói programok némelyikében az eszköz tipp egy kis idő elteltével (körülbelül 5 másodperc) eltűnik a képernyőről. A cím attribútum tartalmának hozzáférése során ez gondot okozhat a mozgásszervi gondokkal küszködöknek, valamint azoknak a felhasználóknak, akik csak lassan képesek elolvasni az eszköz tippet.

 • Sok felhasználói programban számos felhasználónak gondot okozhat a cím attribútum újra méretezése, háttér színének beállítása, áthelyezése vagy más jellegű kezelése.

 • Ez a technika akkor használható, ha egy címke kerül az elemhez egyértelműen társításra. A címke hiányában a cím a támogató felhasználói program akadálymentesítési API-jában található név lesz. Az alábbiakban ismertetett súgó szöveg segítségével gyenge minőségű név biztosítható.

Leírás

A technika célja az, hogy az űrlapok kitöltése során a cím attribútumban kontextusfüggő súgóval segítse a felhasználót. A súgó tartalmazhat a formátumra vagy az adatbevitelre vonatkozó információkat.

Megjegyzés: A jelenlegi felhasználói programok vagy segítő technológiák nem minden esetben adják meg a cím attribútumban tárolt információkat a felhasználónak. Mindaddig javasolt ennek a technikának az alkalmazása, míg a cím attribútum támogatása elterjedté nem válik.

Példák

1. példa

Egy térkép honlapján megtalálható a "Lakcím" címkével ellátott űrlap, egy beviteli doboz, és egy küldés gomb a "Találd meg a térképet" értékkel. A beviteli doboz rendelkezik egy cím attribútummal, amely a lakcím beírandó formátumát tartalmazza.

Példa kód:


<label for="searchAddress">Address: </label>
<input id="searchAddress" type="text" size="30" value="" name="searchAddress" 
 title="Address example: 101 Collins St, Melbourne, Australia" />
       
2. példa

Egy online fizetési űrlapnak a felhasználó számlaszámára van szüksége. A "Számlaszám" címkével társított beviteli mező cím attribútuma tartalmazza a számlaszám helyéről szóló információt.

Példa kód:


<label for="accNum1">Account number: </label>
<input id="accNum1" type="text" size="10" value="" title="Your account number 
 can be found in the top right-hand corner of your bill." />
       

Ellenőrzések

Folyamat
 1. Azonosítsa a szöveges bevitelt igénylő űrlapvezérlőket.

 2. Ellenőrizze, hogy minden űrlapvezérlő rendelkezik határozottan társított címkével.

 3. Ellenőrizze, hogy minden űrlapvezérlő cím attribútuma rendelkezik kontextusfüggő súgóval.

Elvárható eredmények
 • A 2. és 3. pontok igazak.


Teljesítési feltételek: