Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

H34: Unicode jobbról balra vagy balról jobbra haladó kijelölés használata az egysorban lévő szöveg irányának megváltoztatására

Alkalmazás

HTML és XHTML

Ez a technika az alábbiakra vonatkozik:

Leírás

A technika célja az, hogy az Unicode jobbról balra vagy balról jobbra kijelölés használatával felülbírálja a HTML kétirányú algoritmusát, abban az esetben, ha az nem kivánatos eredményeket okoz. Erre például akkor lehet szükség, amikor olyan semleges karakterek, mint a szóköz vagy írásjelek kerülnek beírásra a különböző irányú szövegek közé. A technika koncepciója a Amit a kétirányú algoritmusról és az egysoros kijelölésre tudni kell. című részben olvasható.

Az Unicode jobbról balra vagy balról jobbra jelzések közvetlenül karakterekkel vagy numerikus karakter hivatkozásokkal vihetők be az alábbi példa szerint.

  • balról jobbra jelzés: ‎ vagy ‎ (U+200E)

  • jobbról balra jelzés: ‏ vagy ‏ (U+200F)

A kétirányú algorirmus miatt lehetséges, hogy a forráskód szerkesztő nem az elvárásoknak megfelelően jeleníti meg a karaktereket vagy a numerikus karakter hivatkozásokat.

Példák

1. példa

A példa egy angol mondat közepén álló arab kifejezést mutat be. A felkiáltó jelnek az arab kifejezés része és a kifejezés bal oldalán kell megjelennie. Mivel a jel arab és latin karakter között helyezkedik el, és mivel az egész bekezdés balról jobbra irányú, ezért a kétirányú algoritmus a felkiáltó jelet az arab kifejezés jobb oldalára helyezi.

A cím "????? ?????? ?????!" arab nyelven.

A megjelenítendő ASCII verzió (jobbról balra irányú szöveg nagybetűkkel, balról jobbra irányú szöveg kisbetűkkel):

a cím "HCTIWS SDRADNATS BEW!" arab nyelven.

Egy Unicode jobbról balra jel kódba illesztése után, közvetlenül a felkiáltó jel mögé, az rögtön a megfelelő irányra igazítja a megjelenített szöveget (lsd. lent). A jobbról balra jel beilleszthető egy váltó karakter vagy egy (láthatatlan) vezérlő karakter segítségével.

A cím "????? ?????? ?????!?" arab nyelven.

A megjelenítendő ASCII verzió:

a cím "!HCTIWS SDRADNATS BEW" arab nyelven.

Források

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Keresse meg a forrásban azokat a helyeket, ahol a szövegnek megváltozik az iránya.
  2. Abban az esetben ha a szöveg megváltoztatja az irányát ellenőrizze, hogy található-e a megváltozott irányú szövegrész mellett olyan semleges karakter, mint például egy szóköz vagy írásjelek.
  3. Abban az esetben, ha a 2. pont igaz és a HTML kétirányú algoritmus rossz helyre teszi a semleges karaktert ellenőrizze, hogy a semleges karaktert követi-e Unicode jobbról balra vagy balról jobbra jelzés, amely a semleges karaktert a megelőző karakterek részeként helyezi el.
Elvárt eredmények
  • A 3. számú ellenőrzés igaz.


Teljesítési feltételek: