Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

H33: A hivatkozás szövegének kiegészítése cím attribútummal

Alkalmazás

HTML és XHTML

Ez a technika az alábbiakra vonatkozik:

A felhasználói programra és a segítő technológia támogatására vonatkozó megjegyzések

 • A jelenleg használt felhasználói programok és segítő technológiák nem jelzik a felhasználónak, ha a hivatkozás rendelkezik cím attribútummal.

 • Némelyik felhasználói program esetében egy eszköz tipp jelenik meg, ha az egér egy cím attribútumot tartalmazó horgony-elemre mutat. A jelenleg használatos felhasználói programok azonban billentyűzeten keresztül nem teszik hozzáférhetővé a cím attribútum tartalmát.

 • A leggyakrabban használt felhasználói programokban az eszköz tippek általában egy rövid idő elteltével jelennek meg (körülbelül 5 másodperc). Ez a tulajdonság gondot okozhat a cím attribútumhoz történő hozzáférésben az értelmi fogyatékosoknak, illetve azoknak a felhasználóknak, akiknek több időbe telik az eszköz tipp elolvasása.

 • A jelenleg használt grafikus felhasználói programok nem rendelkeznek mechanizmussal a cím attribútum tartalmának megjelenítéséhez. A felhasználó nem képes átméretezni az eszköz tipp szövegét, vagy megváltoztatni az előtér vagy háttér színeket. Az eszköz tipp elhelyezését és pozícióját szintén nem képes a felhasználó megváltoztatni. Ez a képernyő nagyítót használók esetében azt jelenti, hogy ezek a felhasználók esetleg nem férnek hozzá a cím attribútum lényeges részeihez, mert az eszköz tipp nem jeleníthető meg teljes egészében az adott nézőpontban.

 • Néhány felhasználói program a kiegészítő információkat a tartalom menüjén keresztül teszi elérhetővé. Mozilla/Firefoxban például a Shift+F10 majd egy P betű billentyűkombináció a cím attribútumot jeleníti meg más kiegészítő információkkal együtt.

 • A HTML 4.01 verzióban az alt attribútum akkor jelenik meg, ha az adott elem nem jeleníthető meg teljes mértékben. Ennek megfelelően a vizuális felhasználói programok akkor tüntetik fel az alt attribútumot, ha a képek nem láthatók. A cím attribútum további információk megjelenítésére szolgál. A felhasználói programok általában akkor jelenítik meg a cím attribútum szövegét, ha az egér az adott cím attribútumra mutat. Az Internet Explorer az egérrel történő megjelölés után, akkor mutatja meg a szövegalternatívát, ha nincs cím szöveg. A Firefox és Opera böngészők csak a cím szövegét jelenítik meg az egérrel történő kijelöléskor és nem használják az alt attribútumot erre a célra. Abban az esetben, ha a szerkesztő azt kívánja, hogy az egérrel történő rámutatáskor megjelenjen az alt attribútum, akkor a szöveget a cím attribútum használatával kell a tartalomhoz adnia.

 • A segítő technológiák különböző szinteken támogatják a hangos cím attribútumot. Néhány technológia nem rendelkezik olyan lehetőséggel, amely elérhetővé teszi a felhasználó számára a cím attribútum által közvetített információkat.

 • A JAWS 7.0 és fejlettebb verzióiban a cím attribútum értéke a JAWS beállításaitól függ. Ezek a beállítások ideiglenesen vagy maradandóan megváltoztathatók a JAWS-on belül.

 • WindowEyes 5.5 és fejlettebb verziói rendelkeznek az ins-E gyorsbillentyű kombinációval, amely a fókuszált elem cím attribútumának kiegészítő információt jeleníti meg.

 • Ennek a technikának a cím attribútummal történő alkalmazása csak abban az esetben eredményes, ha a cím attribútum akadálymentesítés szempontjából támogatott. A cím attribútum tartalmának minden billentyűzetet használó számára hozzáférhetőnek kell lennie (nem csak a szöveget hanggá alakító szoftvereket használók részére) ahhoz, hogy akadálymentesítettnek lehessen nyilvánítani.

Leírás

A technikának az a célja, hogy bemutassa a cím attribútum használatának lehetőségét egy horgony elemmel, annak érdekében, hogy további szöveges tartalommal írjon le egy hivatkozást. A cím attribútum egy hivatkozás céljának a minél világosabb, illetve teljesebb leírására szolgál. Abban az esetben, ha a cím attribútumon keresztül közölt információt a felhasználónak a hivatkozás használata előtt meg kell ismernie (mint például egy figyelmeztetést), akkor azt inkább a hivatkozás szövegében kell közölni és nem a cím attribútumban.

A cím attribútumhoz történő hozzáférés esetében, a felhasználói programokban alkalmazott széleskörű korlátozás miatt, a szerkesztőnek csak nagy körültekintéssel tanácsolt ennek a technikának az alkalmazása. Ezek miatt a szerkesztőknek inkább a C7: A hivatkozás szövegének részleges elrejtése CSS kód segítségével (CSS) vagy H30: A hivatkozás vagy horgony-elemek szerepét bemutató szöveges hivatkozás megadása (HTML) technikák alkalmazása ajánlott.

Példák

1. példa: A link céljának tisztázása

Példa kód:

<a href="http://example.com/WORLD/africa/kenya.elephants.ap/index.html" 
  title="Read more about failed elephant evacuation">
  Evacuation Crumbles Under Jumbo load
</a>
2. példa: Új ablakban megnyíló hivatkozás

HTML 4.01 formátumban a horgony-elemekkel a target="_blank" attribútum használatos annak jelzésére, hogy a href attribútum által hivatkozott URI új ablakban fog megnyílni. Az alábbi példa a horgony elem cím attribútumának alkalmazását mutatja be, amely az adott hivatkozás új ablakban történő megnyílását jelzi.

Példa kód:

<a href="http://example.com/subscribe.html" 
   target="_blank" 
   title="link opens in new window">
   Subscribe to email notifications about breaking news
</a>

Források

Ehhez a technikához nincsenek elérhető források.

Ellenőrzések

Folyamat

Vizsgálja meg a horgony elemhez tartozó forráskódot.

 1. A cím attribútumokkal rendelkező minden egyes horgony elemnél ellenőrizze le, hogy a cím attribútum a hivatkozás szövegével együtt kifejezi-e a hivatkozás célját.

Várható eredmények
 • Az 1. ellenőrzés igaz.

Teljesítési feltételek: