Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G79: A szöveg beszélt változatának biztosítása

Alkalmazhatóság

Hivatkozásokat, hangformátumokat támogató technológiák.

Jelen technika vonatkozik a:

Leírás

Bizonyos felhasználók számára, akiknek nehezükre esik az írott szöveg szavainak megértése (dekódolása) nagyon hasznos a hangosan felolvasott szöveg meghallgatása. Ezt a szolgáltatást ma már könnyen biztosítani lehet vagy az előre rögzített emberi beszéd vagy a mesterséges beszéd alkalmazásával. Például, létezik számos olyan termék, melyet a szerkesztők a szöveg mesterséges nyelvre alakításához használhatnak, majd a beszélt változatot hangfájlként elmenthetik. Ezután a beszélt változathoz vezető hivatkozást a tartalmon belül lehet biztosítani. Ennek költsége részben a használt hang minőségétől függ, részben attól, hogy a szöveg milyen gyakorisággal változik.

 • Rövid szövegek beszélt változata és a statikus szöveges tartalom

  Ez a módszer kisméretű szövegek és nem gyakran változó, hosszabb dokumentumok esetében hatásos.

  1. Készítsen felvételt valakiről, aki egy szöveget olvas fel hangosan, vagy használjon olyan eszközt, amely az egyes dokumentumokat vagy kiválasztott szakaszokat mesterséges nyelvre alakítja. Amennyiben lehetséges, válassza ki a legtisztább, legvonzóbb hangot.

  2. Mentse el a beszélt változatot hangfájlként. Használjon olyan hangformátumot, amely általánosan elérhető és a médialejátszók által támogatott.

  3. Biztosítson egy hivatkozást a beszélt változathoz.

  4. Azonosítsa be a hangformátumot (például: MP3, WAV, AU, stb.).

  5. Biztosítson egy hivatkozást a formátumot támogató médialejátszóhoz.

 • Változó szöveg beszélt változata

  A szerver-alapú módszerek akkor lehetnek a legjobbak, amikor az oldalak gyakran változnak, vagy amikor a felhasználó választása határozza meg a szöveg tartalmát. Bizonyos szerver-alapú eszközök engedélyezik a felhasználók számára bármilyen számukra érdekes szöveg kiválasztását és meghallgatását. Rendszerint a felhasználó megnyom egy gombot, amelyik elindítja a szöveg beszéddé alakítását és a szöveg hangos felolvasását.

Példák

Példa 1: Egy állami hivatal webhelye

Egy önkormányzati lakhatási hatóság webhelyén minden oldalon található egy gomb „Az oldal hangos felolvasása” címkével. A felhasználó kiválasztja a gombot és az oldal mesterséges hangon megszólal.

Források

Nincsenek elérhető források..

(nincs jelenleg felsorolt)

Ellenőrzések

Folyamat
 1. Ellenőrizze, hogy a tartalom beszélt változata elérhető.

Várható eredmények
 • A #1 ellenőrzés teljesül.


Teljesítési feltételek: