Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G21: Biztosítani, hogy a felhasználók nem kerülnek billentyűzet-csapdába

Alkalmazhatóság

Az összes interaktív működést támogató technológia.

Jelen technika vonatkozik a:

Leírás

Jelen technológia célja annak biztosítása, hogy a billentyűzetet használók nem kerülnek csapdába az olyan tartalmi részhalmazban, amelyből csak az egér vagy mutató eszköz használatával lehet kilépni. Általános példa erre a bővítményekkel(plug-ins) előállított tartalom. A bővítmények (plug-in) olyan felhasználói programok, melyek a tartalmat a felhasználói program kiszolgáló ablakán belül jelenítik meg, és minden olyan felhasználói tevékenységre reagálnak, amelyek a bővítmény fókuszba kerülése közben zajlanak le. Amennyiben a bővítmény (plug-in) nem biztosít billentyűzetmechanizmust ahhoz, hogy a fókusz visszakerüljön a társablakba, a billentyűzetet alkalmazó felhasználó csapdába kerülhet a bővítmény (plug-in) tartalmában.

Ez a probléma elkerülhető az alábbi mechanizmusok egyikének használatával, annak érdekében, hogy a felhasználóknak lehetőségük nyíljon a tartalmi részhalmazok elkerülésére:

  • Biztosítani, hogy a billentyűzetfunkció a tartalmon belüli mozgatáshoz (általánosan a tabulátor-billentyű) kilép a tartalmi részhalmazból, miután elérte a végső navigációs helyzetet.

  • Billentyűzetfunkciót biztosítani a fókusz kimozdításához a tartalmi részhalmazból. Győződjön meg arról, hogy a szolgáltatás hozzáférhető módon dokumentálásra került a részhalmazon belül.

  • Amennyiben a tartalmi részhalmazban használt technológia alaphelyzetben biztosít egy „Átlépés az eredetibe” billentyűzetparancsot, a parancs dokumentálása, mielőtt a felhasználó belép a bővítménybe, annak érdekében, hogy tudja, hogyan léphet ki onnan.

Amennyiben egy szerkesztő olyan technológiát használ, amely engedélyezi a felhasználó számára, hogy a billentyűzettel belépjen a résztartalomba, és alapértelmezettként nem engedélyezi, hogy a felhasználó a billentyűzettel kilépjen a résztartalomból (tehát nem webes technológia szolgáltatásról vagy annak felhasználói programjáról van szó), akkor a technika végrehajtásának érdekében a szerkesztő vagy egy ilyen kapacitást épít be tartalomba vagy nem használja a technológiát.

Példák

Források

Nincsenek elérhető források..

(nincs jelenleg felsorolt)

Ellenőrzések

Folyamat
  1. lépegessen keresztül a tartalmon, az elejétől a végéig, a tabulátor billentyűvel.

  2. ellenőrizze, ha a billentyűzetfókusz a tartalom bármelyik részénél olyan csapdába kerül, amelyből a felhasználó nem tud kilépni, és nem tudja folytatni a tartalom további részének megtekintését.

Várható eredmények
  • A #2 nem teljesül


Teljesítési feltételek: