Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G196: Szöveges változat alkalmazása egy elemnél a képek csoportján belül, amely az összes a csoportban található tételt leírja

Alkalmazhatóság

Bármelyik olyan technológia, ahol a nem-szöveges tartalom csoportosítását az információ, vagy funkció megjelenítésére használják.

Jelen technika vonatkozik a(z):

Leírás

Jelen technika célja a szükségtelen duplikációk elkerülése, amely az információ és funkció megjelenítésére használt, szomszédos, nem-szöveges tartalom csoportosításakor jön létre.

Bizonyos esetekben, az oldalak képek csoportját jelenítik meg az információ továbbításához. Ezek a csoportosítások eltérő típusú információt továbbíthatnak, amikor együtt vagy meghatározott összeállításban jelenítik meg őket. Például egy csillag két képe, ahol egyik fekete-fehér és a másik színes megjelenítést, párosítva lehet alkalmazni egy felhasználó értékelésének feltüntetéséhez. Például három kitöltött csillag után két üres csillag, az ötből három arányú értékelést képviseli.

Jelen technika alkalmazásához, a szerkesztő egy olyan szöveges változatot biztosít, amely azonos értékű célt szolgál az egész csoport számára, és a csoportban szereplő egyik tételhez kapcsolódik. A csoportban szereplő többi tétel ekkor olyan módon jelölt, hogy a kisegítő technológiák figyelmen kívül hagyhatják őket. Ezen a módon a felhasználó képes hatékonyan beazonosítani a csoport célját, és nem okoz zavart a duplikáció, vagyis az, hogy a csoportban szereplő minden tételhez biztosítottak szöveges változatot.

Példák

Példa 1: Egy HTML értékelési rendszer

A következő példában egy értékelés három kitöltött csillagot és két üres csillagot ábrázol. Amíg szöveges változatot lehetett volna biztosítani mind az öt képhez, a szerkesztő inkább a "az ötből három csillag" értékelési formát biztosította az első képhez és a többit egy üres szöveges változattal jelölte meg.

Példa kód:

<p>Rating: 
   <img src="star1" alt="3 out of 5 stars">
   <img src="star1" alt="">
   <img src="star1" alt="">
   <img src="star2" alt="">
   <img src="star2" alt="">
  </p>

Példa 2: Képek csoportjából létrehozott gomb az XHTML-ben

Ebben a példában, az összes gombhoz képek halmaza tartozik, hogy jelezze a WCAG-hoz megkövetelt megfelelőség szintet. Ez a megközelítés lehetővé teszi a kisegítő technológiák számára az olyan közlések elkerülését, mint a: "Kép A, Kép A, Kép A", stb.

Példa kód:

<p>Conformance Level:</p>
 <button name="A"><img src="a.png" alt="A" /></button> <br />
 <button name="AA"><img src="a.png" alt="AA" /><img src="a.png" alt="" /></button> <br />
 <button name="AAA"><img src="a.png" alt="AAA" /><img src="a.png" alt="" /><img src="a.png" alt="" /></button>

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Ellenőrizze, hogy a csoportban szereplő egyik tétel magába foglal egy olyan szöveges változatot, amely azonos értékű célt szolgál a tejes csoport számára.

  2. Ellenőrizze, hogy a csoportban szereplő többi tétel olyan módon jelölt, hogy a kisegítő technológiák figyelmen kívül hagyhatják őket.

  3. Ellenőrizze, hogy az olyan módon jelölt tételek, hogy a kisegítő technológiák figyelmen kívül hagyhatják őket szomszédosak ahhoz a tételhez, amely a szöveges változatot tartalmazza a csoport számára.

Várható eredmények
  • Az összes fenti ellenőrzés teljesül.


Teljesítési feltételek: