Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G195: A szerkesztő által biztosított, jól látható fókuszjelző használata

Alkalmazhatóság

Általánosan alkalmazható.

Jelen technika vonatkozik a:

Leírás

Jelen technika célja a fókuszjelzés hangsúlyozása a böngészőben úgy, hogy azt nagyon jól láthatóra szerkesztik a tartalomban. Számos böngészőben az alapértelmezett fókuszjelzés egy vékony, pontozott fekete vonal. A vonalat nehezen lehet látni, amikor egy olyan űrlapelemet vesz körül, amely már rendelkezik kihúzással; amikor a fókuszba került elem a táblázatcellán belül helyezkedik el; amikor a fókuszba került elem nagyon kicsi vagy amikor az oldal háttere sötét színű.

Jelen technika esetén a felhasználó az egér, a tabulátor billentyű, a nyíl billentyű, a gyorsbillentyű használatával vagy más módszerrel fókuszba helyez egy elemet, az alkalmazás jobban láthatóvá teszi azt a magas kontrasztú színkeverés, egy vastag vonal, és más olyan vizuális jelzés(pl. ragyogás) használatával.

Példák

Példa 1: Hivatkozások

Egy weboldal sötét háttérszínnel rendelkezik, a szöveg és hivatkozások világos színűek. Amikor a fókusz egy hivatkozásra kerül, a hivatkozást kiemelik egy világossárga, 3 képpont széles vonallal.

Példa 2: Űrlapelemek

Egy weboldal egy táblázaton belül tartalmaz egy űrlapot. A táblázat és az űrlapelemek egyaránt vékony fekete vonalak. Amikor a fókusz az űrlapelemre kerül, az elemet kiemelik egy részben átlátszó, 5 képpont vastag vörös vonallal.

Példa 3: Menük

Egy weboldal egy interaktív menüt és almenükkel tartalmaz. A felhasználó a nyíl-billentyűk használatával tudja mozgatni a fókuszt a menüben. Ahogy a fókusz mozog, az aktuálisan fókuszba került menütétel olyan eltérő színre változtatja a hátterét, amely 3:1 kontrasztarányban áll a környező tételekkel, és 4:5,1 kontrasztarányban a saját szövegével.

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Az egér használatával helyezze a fókuszt az oldalon található összes fókuszálható felhasználói felületelemre.

  2. Ellenőrizze, hogy található-e jól látható fókuszjelzés.

  3. A billentyűzet használatával helyezze a fókuszt az oldalon található összes fókuszálható felhasználói felületelemre.

  4. Ellenőrizze, hogy található-e jól látható fókuszjelzés.

Várható eredmények
  • A #2 és #4 ellenőrzések teljesülnek.


Teljesítési feltételek: