Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G184: Olyan szöveges útmutató biztosítása, amely leírást ad a szükséges adatbevitelről az űrlap elején vagy a mezők egy csoportja előtt

Alkalmazhatóság

Az összes technológia.

Jelen technika vonatkozik a:

Leírás

Jelen technológia célja segítséget nyújtani a felhasználónak a beviteli hibák elkerüléséhez úgy, hogy előre értesítést kap a kötelezően használadnó adatformátumra vonatkozó korlátozásokról. Az ilyen korlátozásokra vonatkozó útmutató az űrlap tetején biztosított. Jelen technika azoknak az űrlapoknak az esetében a legjobb, melyek kisszámú mezővel rendelkeznek, vagy azok esetében, ahol számos űrlapmező ugyanazt a formátumú adatot igényli. Az ilyen esetekben sokkal hatásosabb egyszer leírni a formátumot az űrlap tetején szereplő útmutatóban, mint ugyanazt az információt ismételgetni minden formai korlátozást tartalmazó mező esetében.

Példák

Példa 1

Egy üzleti hálózatépítő webhely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy elküldjék előző állásaik leírását. Az információt gyűjtő űrlap mezőket foglal magába, úgy mint a vállalt neve, az állás típusa, a munkaidő adatai és az állás leírása. Az űrlap tetején a következő útmutató szerepel:

  • Adja meg az igényelt információt arról az állásról, melyet a profiljához szeretne adni. A dátumokat mm/dd/yyyy formátumban kell megadni.

Példa 2

Egy vállalati könyvtár lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a profiljuk módosításával testre szabják az olyan információkat, mint a telefonszámok és munkaköri feladatok. Az űrlap tetején a következő útmutató szerepel:

  • Bármelyik mezőben módosítani tudja az információt. Amikor kiválasztja a befejezést, elmenti a változtatásokat és lehetősége lesz a profiljának közlésére. Amennyiben úgy dönt, hogy nem akarja megtartani a változtatásokat, válassza a törlés gombot.

  • A profiljában szereplő rendszerszövegként megjelenő információt nem tudja módosítani. (pl. a mező nem tartalmazza) Ezt az információt a humán erőforrás adatbázisból szereztük. Amennyiben olyan helytelen vagy elavult adatot talál, amelyet nem tud módosítani, válassza az információ melletti súgó ikont a javítás elvégzéséhez.

  • Telefonszámok a számokat és szüneteket csak a (-) formátummal tartalmazhatják.

  • Kötelező mezők csillagjellel (*) jelöltek, és a befejezéséhez ezeket kötelező kitölteni.

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Azonosítson be olyan űrlapvezérlőket, melyek csak a megadott formátumban fogadnak el felhasználói bevitelt.

  2. Állapítsa meg hogy az oldal tetején biztosított-e az útmutató az 1. pontban meghatározott-e az űrlapvezérlőkhöz elvárt formátum.

Várható eredmények
  • A #2 ellenőrzés teljesül.


Teljesítési feltételek: