Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G168: Megerősítés kérése a kiválasztott művelettel való folytatáshoz

Alkalmazhatóság

Az összes technológia.

Jelen technika vonatkozik a:

Leírás

Jelen technika célja megerősítés kérése a felhasználótól annak bizonyítására, hogy a kiválasztott művelet a felhasználó saját, szándékos tevékenysége. Olyan helyzetekben alkalmazza ezt a technikát, ahol a műveletet a végrehajtás után nem lehet visszavonni. Ez segíti a felhasználókat abban, hogy elkerüljék a véletlenszerű űrlapküldést vagy adattörlést.

Például, ez akkor történhet meg, amikor a felhasználó arra számít, hogy a 'küldés' és 'törlés' gombok nem az adott sorrendben jelennek meg, és túlságosan gyorsan választja ki az egyik gombot ahhoz, hogy észrevegye a váratlan parancsot. A megerősítési igény megjelenítése lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy felismerje a hibát és vagy leállítsa az adatküldést, vagy megállítsa a bevitt adatok elvesztését.

A megerősítési igénynek tájékoztatnia kell a felhasználót a kiválasztott műveletről és a folytatás következményeiről.

Példák

Példa 1: Légi utazás

Egy online utazási webhely megengedi a felhasználóknak, hogy olyan utazási útvonalakat hozzanak létre, melyek helyjegyeket foglalnak le különböző légitársaságoknál. A felhasználók kikereshetik, javíthatják, törölhetik aktuális útvonalaikat. Amennyiben a felhasználónak törölnie kell az utazási tervét, a weboldalon megtalálja az útvonalat és kitörli az aktuális útvonallistáiból. Ez a művelet a helyjegyfoglalásának törlésével végződik és nem visszavonható. A felhasználó értesítést kap, hogy a kiválasztott művelet törölni fogja aktuális helyjegyfoglalását és nem lehetséges, hogy árban hasonló foglalást tud tenni ugyanazon a járaton, miután a törlési műveletet elvégezték. A felhasználót megkérik, hogy erősítse meg vagy vonja vissza az útvonal törlését.

Példa 2: Webmail

Egy Webmailes alkalmazás a felhasználói e-mailt üzenetet szerveren tárolja, olyan módon, hogy bárhonnan hozzáférhető a weben. Amikor egy felhasználó töröl egy e-mail üzenetet az a lomtárba kerül, ahonnan visszaszerezhető, amennyiben véletlenül törölték ki. Létezik egy "lomtár ürítése" parancs, a lomtárban található üzenetek törléséhez a szerverről. Amikor a lomtárat kiürítették, az üzeneteket nem lehet többé visszaszerezni. A lomtár kiürítése előtt, a felhasználót megkérik, hogy erősítse meg vagy vonja vissza az e-mail törlését a lomtárból.

Példa 3: Online teszt

Egy teszthez tartozó válaszok összegyűjtéséhez űrlapot használnak. Amikor a 'küldés', vagy a 'törlés' gombot kiválasztják, a felhasználónak megjeleník egy weboldal, amely tájékozatja a lehetőségeiről és a folytatáshoz megerősítést kér. Példa 1: "Az űrlap törlését választotta. Ezzel törölni fogja az összes korábban megadott adatot, és nem küld el semmilyen választ. Törölni akarja az űrlapot? [igen gomb] [nem gomb]" Példa 2: "Az űrlap beküldését választotta. Ezzel a megadott adatokat a végső válaszként fogja elküldeni és nem tud rajtuk változtatni. El akarja küldeni az űrlapot? [igen gomb] [nem gomb]"

Példa 4: Kereskedelmi részvények

Egy részvények értékesítésével foglalkozó webhely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy részvényeket és egyéb értékpapírokat vásároljanak és adjanak el. Amennyiben a felhasználó a kereskedési időszak alatt végez tranzakciót egy párbeszédablak jelenik meg, tájékoztatva a felhasználót arról, hogy a tranzakció azonnali és visszafordíthatatlan és a párbeszédablakhoz tartozó gombok a következőket jelölik: "folytatás" vagy "visszavonás".

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Kezdeményezzen olyan műveletet, melyet nem lehet visszafordítani vagy megváltoztatni.

  2. Ellenőrizze, hogy a kiválasztott művelet megerősítése lehetséges.

  3. Ellenőrizze, hogy a művelet megerősíthető és visszavonható.

Várható eredmények
  • A #2 és #3 ellenőrzések teljesülnek.


Teljesítési feltételek: