Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G167: Egy mező céljának megjelölése a közvetlenül mellette elhelyezkedő gomb használatával

Alkalmazhatóság

Az összes, űrlapokat tartalmazó technológia

Jelen technika vonatkozik a:

Leírás

Amikor egy gomb egy beviteli mezőn előhív egy funkciót, valamint érthető szövegű címke tartozik hozzá és a beviteli mezővel szomszédosan jelenik meg, akkor a gomb is a beviteli mező címkéjéhez hasonlóan működik. Ez a címke segíti a felhasználókat a mező céljának megértésében, a weboldalon ismétlődő szöveg bevezetése nélkül. Azok a gombok, amelyek az egyszerű szöveges mezőket jelölik címkével, rendszerint a beviteli mezőt követik.

Megjegyzés: A 4.1.2 teljesítési feltétel révén a mezőnek szintén rendelkeznie kell egy algoritmikusan meghatározott névvel.

Példák

Példa 1: Keresés funkció

Egy weboldal szöveges mezőt tartalmaz, ahol a felhasználó keresési kifejezéseket adhat meg, és egy "Keresés" (Search) címkéjű gombot a végrehajtáshoz. A gombot közvetlenül a szöveges mező mögött helyeznek el úgy, hogy érthető legyen a felhasználó számára, hogy ez az a szöveges mező, ahol a keresési kifejezést megadhatja.

A text field with a button positioned to the right demonstrating the use of a button to label a field.
Példa 2: Egy űrlap kiválasztása

Az Egyesült Államokban egy felhasználónak ki kell töltenie egy űrlapot. Mivel az Egyesült Államokon belül, a különböző államokban eltérnek a törvények és a követelmények, a felhasználónak a lakóhelye szerinti űrlapváltozatot kell kiválasztania. Egy legördülő lista lehetővé teszi a felhasználó számára az egyik állam kiválasztását. A szomszédos gomb a "Válassza az állam szerinti űrlapot!" felirattal címkézett. A gomb megnyomásával a felhasználó a választott államhoz tartozó űrlapot tartalmazó weboldalra kerül.

Ellenőrzések

Folyamat

Jelen technikát alkalmazó mező és gomb esetében:

  1. Ellenőrizze, hogy a mező és a gomb szomszédosak egymással az algoritmikusan meghatározott olvasási sorrendben.

  2. Ellenőrizze, hogy a mező és a gomb megjelenítése egymáshoz viszonyítva szomszédos.

Várható eredmények
  • Az összes ellenőrzés teljesül.


Teljesítési feltételek: