Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G152: Animált gif képek beállítása a villogás megállításához, n számú idő (cycle) után (5 másodpercen belül)

Alkalmazhatóság

Animált gif-et (GIF89a) támogató bármelyik technológia

Jelen technika vonatkozik a(z):

Leírás

Jelen technika célja biztosítani, hogy az animált gif képek villogása öt másodpercen belül megszűnik. Az animált gif képek tervezésének háromféle aspektust vesznek figyelembe, ezek együtt "dolgoznak" és határozzák meg, hogy mennyi ideig villog (vagy esetleg "animál") a kép:

  • a filmkockák száma a képen, melyek különálló képek az animációs sorozatban;

  • a képvágási frekvencia, amely azt jelenti, hogy milyen hosszú ideig jelenik meg minden egyes kép;

  • az ismétlődések száma, amely azt jelenti, hogy hányszor jelenik meg a teljes animáció;

Egyszerűen kifejezve: az animáció időtartama a képkockaszám, a képvágási frekvencia és az ismétlődések számának szorzata. Például, egy egyszerű, 2 képkockával villogó kép időtartama, 0,5 másodperces képvágási frekvenciával és 3 ismétlődéssel (2 * 0,5 * 3) másodpercig, vagyis pontosan 3 másodpercig tart.

Számos animált gif képhez állandó képvágási frekvencia tartozik, pl. minden képkocka ugyanolyan hosszú ideig jelenik meg. Mindazonáltal minden képkocka esetében lehetséges a különböző képvágási frekvencia beállítása annak érdekében, hogy bizonyos képkockák hosszabb ideig jelenjenek meg, mint mások. Ebben az esetben az animáció időtartama a képvágási frekvencia összegének szorzata az ismétlődések számával. Például, egy egyszerű kép esete két képkockával. Az első .75 másodpercig jelenik meg, a második .25 másodpercig, és a három ismétlődés esetében az időtartam ((0,75 + 0,25) * 3) másodpercig tart, szintén, pontosan 3 másodpercig.

Egy kép esetében a villogás 5 másodpercen belüli megállításához, három változó egyikét kell módosítani. Egyszerűen állítsa be az ismétlődések számát öt másodpercre, ezt elosztva a képkockák számának és a képvágási frekvencia szorzatával (vagy képvágási frekvencia összegével). Ezt a számot, annak biztosításához, hogy a kép öt másodpercen belül megálljon, csökkentse le a legközelebbi egész számra, ne kerekítse fel a következő számra.

Amennyiben egy ismétlődés több mint öt másodpercig tartó animáció, akkor a többi tényező közül az egyiket módosítania kell. Csökkentse le a képkockák számát a képen, vagy növelje a képvágási frekvenciát. Legyen óvatos, amikor növeli a képvágási frekvenciát, hogy a létrehozott kép ne szegje meg a követelményeket, ne lépje túl az általános villanás és a vörös villanás küszöbértékeit. Ennek figyelembe vétele különösen fontos a nagyméretű képek esetében.

Példák

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Jelenítsen meg egy animált gif-et, és mérje le, hogy mennyi ideig tart az animáció.

  2. Alternatívaként használjon egy képszerkesztőt a képkockák számának, a képvágási frekvencia és az ismétlődések számának meghatározásához. Számolja össze a képkockákat megszorozva a képvágási frekvencia és az ismétlődések számának szorzatával. Amennyiben a képvágási frekvencia nem egységes, számolja ki a képvágási frekvencia összegének és az ismétlődések számának szorzatát.

  3. Bármely módszer használatával, az animáció időtartamának kevesebbnek, vagy egyenlőnek kell lennie, mint 5 másodperc.

Várható eredmények
  • A #3 ellenőrzés teljesül


Teljesítési feltételek: