Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G101: Egy szokatlan, vagy szűk értelemben használt szó vagy kifejezés meghatározásának biztosítása

Alkalmazhatóság

Bármelyik, szöveget tartalmazó technológia.

Jelen technika vonatkozik a:

Leírás

Jelen technika célja definíciót biztosítani bármilyen szokatlan vagy szűk értelemben használt szóhoz.

Egy szót szokatlan vagy szűk értelemben használnak, amikor:

  • - a szótárak a szó különböző definícióit adják meg, de a tartalom megértéséhez egyetlen speciális definíciót kell használni;

  • - speciális definíciót kell használni a tartalom megértéséhez, és a szótárak ezt a definíciót ritkán használtnak, elavultnak, régiesnek, stb. sorolják be;

  • - a szerkesztő olyan új meghatározást hoz létre, melyet a tartalom megértéséhez kell használni.

Jelen technika szintén használható definíciók biztosításához zsargon esetében, azaz olyan szakszókincsnél, amelyet bizonyos foglakozásoknál vagy szakterületnél használnak, és azt a szakterület művelők megértik, de a kívülállók nem.

A technika szintén használható köznyelvi kifejezések értelmezéséhez. Például, egy bizonyos vidéken élő emberek olyan köznyelvi kifejezéseket használhatnak, melyeket az adott vidéken élők közül mindenki elfogad, de ugyanazt a nyelvet beszélő, más területen élő emberek nem.

Példák

Példa 1: Szűk értelemben használt szakkifejezés

A "technológia" szót széleskörben használják arra, hogy lefedjen mindent az ősemberek által használt kőeszközöktől kezdve az olyan jelenkori digitális eszközökig, mint a mobiltelefon. De a WCAG 2.0 esetében a technológia szót sokkal szűkebb értelemben használják: a szó egy mechanizmusra vonatkozik az utasítások kódolásához annak érdekében, hogy a felhasználói programok által megjelenítésre, lejátszásra vagy végrehajtásra kerüljenek, beleértve a webtartalom előállításához és átadásához használt jelölőnyelveket, adatformátumokat és programnyelveket is.

Példa 2: Idejétmúlt meghatározás szerint használt szó

Az "éter" szót olyan anyagként határozzák meg, amely kitölti a bolygóközi tért: "Úgy gondolta, hogy a hang az éteren keresztül mozog."

Példa 3: Zsargon

A "meghajtó" szót olyan szoftverként határozzák meg, amely speciális utasításokat tartalmaz a nyomtató számára: "Szükséges lehet, hogy frissítse a nyomtatója meghajtóját."

Példa 4: Köznyelvi kifejezés

Angolul a "spilling the beans" jelentése „elárulni egy titkot”. (Nem pedig az, hogy kiönteni a babot, ahogy az tükörfordításban megjelenne.)

Példa 5: Japán köznyelvi kifejezés

A zárójelben álló példa egy japán köznyelvi kifejezés meghatároza. A japán kifejezés szerint: "Eldobja a kanalat." ("he throws a spoon.") Ez azt jelenti, hogy nem tudott semmit tenni és végül feladta.

??????(?????????????????????)?

Példa 6: Egy átvett, ismeretlen külföldi szó angolul

A felhasználók esetleg nem értik egy másik nyelvből átvett, ismeretlen külföldi szó jelentését: "El kell mennünk azonnal (gyorsan)" ("We need to leave town pronto (quickly)).

Példa 7: Ismeretlen, átvett szavak japánul

Japánul a Kata-kana kifejezést használják az átvett külföldi szavak esetében. Amennyiben a felhasználók számára ismeretlenek a szavak, biztosítsa a jelentést vagy a fordítást annak érdekében, hogy a felhasználók megértsék őket.

????????(??????????????????????)??Web???????????

Angol fordítás: Az "akadálymentesítés" ("Accessibility") (elérhető bármelyik felhasználó által, beleértve az idős és fogyatékos embereket is) a weboldalak alapvető szempontja.

??????????CSS??????????(???)????

Angol fordítás: A táblaszerkezet és a CSS együttes használatát "hibridnek" nevezik (többszörös űrlapok egyesítése).

Források

Nincsenek kapcsolódó források.

Ellenőrzések

Folyamat

Minden egyes szokatlan, vagy szűk értelemben használt szó vagy kifejezés esetében:

  1. Ellenőrizze, hogy a szóhoz vagy kifejezéshez definíció biztosított

Várható eredmények
  • A #1 ellenőrzés teljesül.


Teljesítési feltételek: