Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G10: Elemek létrehozása olyan technológia használatával, amely támogatja a platformok API (egy program vagy operációs rendszer által biztosított módszerek, amelyekkel más programok hozzáférhetnek a funkcióihoz) tulajdonságait; azokról a platformokról van szó, melyeken a felhasználói programok működnek a nevek és szerepek ismertetésére, és amelyek lehetővé teszik, hogy a felhasználó által beállítható tulajdonságok közvetlenül beállíthatók legyenek, és amelyek értesítést biztosítanak a változtatásokról

Alkalmazhatóság

Olyan programozási technológiák, melyeknek szabványos összetevőit úgy programozták, hogy érintkezzen a API-kkel.

Jelen technika vonatkozik a:

Leírás

Jelen technika célja, hogy biztosítsa a kisegítő technológia számára a webtartalom megértését, azért, hogy egy alternatív felhasználói felületen keresztül egyenlő értékű információt tudjon közvetíteni a felhasználó számára.

Néha a tartalmat nem a jelölőnyelv használatával készítik, hanem programozási nyelvet vagy eszközöket használnak hozzá. Számos esetben ezekhez a technológiákhoz olyan felületelemek tartoznak, melyeket már úgy programoztak, hogy érintkezzenek a hozzáférhetőségi API-kkel. Amennyiben egy szerző ezeket az alkotóelemeket használja, és kitölti a tulajdonságokat (pl. név, stb.) a tartalomban létrejövő felhasználói felület elemei hozzáférhetők lesznek a kisegítők technológiák számára.

Mindazonáltal, amennyiben egy szerző egy új felhasználói felületelemet akar létrehozni, és nem tud szabványos elemeket használni, akkor meg kell bizonyosodnia arról, hogy a hozzáférhetőségi rendelkezéseket saját maga biztosítja — és olyan módon valósítja meg őket, hogy összeférhetők legyenek az API-val.

A megvalósítás után, az egyéni komponenst ellenőrizni kell az akadálymentesítés támogatásához.

Példák

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Állítson elő tartalmat egy hozzáférhető felhasználói program használatával.

  2. Használja a felhasználói program API-hoz tervezett kisegítő segédeszköz a felhasználói felület elemeinek kiértékeléséhez.

  3. Ellenőrizze, hogy a felhasználói felület elemeihez tartozó összes nevet és szerepet megtalálja az eszköz.

  4. Változtassa meg az elemek értékeit.

  5. Ellenőrizze, hogy a kisegítő segédeszköz figyelmeztetés kap.

  6. Ellenőrizze, hogy az elem együttműködik a kisegítő technológiákkal.

Várható eredmények
  • A #3, a #5 és a #6 ellenőrzések teljesülnek minden felhasználói felületelemnél.


Teljesítési feltételek: