Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

C27: A dokumentum objektum modell (DOM) egyeztetése a vizuális sorrenddel

Alkalmazás

A HTML-el és XHTML-el alkalmazott CSS.

Ez a technika az alábbiakra vonatkozik:

Leírás

A technika alkalmazása azt biztosítja, hogy a tartalom rendszere mind a forrás kódban mind pedig a vizuális megjelenítés során ugyanolyan marad. A tartalmi rendet a forráskódban, a CSS-el megvalósított vizuális prezentációk segítségével, a szerkesztő tudja megváltoztatni. A rendszer önmagában is hordozhat bizonyos jelentést, de ez zavart okozhat a segítő technológiát alkalmazó felhasználó számára. Ezt okozhatja maga a felhasználóis, abban az esetben, ha kikapcsolja a szerkesztő által meghatározott megjelenítést, ha közvetlenül a forráskódból fér hozzá a tartalomhoz (például egy képernyőolvasóval), illetve ha a billentyűzettel navigál a tartalomban. Egy vak felhasználó - akinek a képernyőolvasója a forráskód rendjét követi - és egy látó felhasználó - aki a lap vizuális rendjét érzékeli - együttműködésében zavart okozhatnak a különböző olvasási rendet követő információk. A képernyőnagyítót és képernyőolvasót alkalmazó gyengén látó felhasználót megzavarhatja az, hogy ha az olvasási sorrend látszólag körbeugrik a képernyőn. A forráskód és a vizuális rend eltérése pedig a billentyűzetet használóknak okozhat gondot a fókusz következő megjelenésének a megítélésében.

Előfordulhatnak olyan szituációk, amikor a vizuális rend szükséges a lap teljes értelmezéséhez. Eltérő forráskód rend esetén azonban ez meglehetősen nehézzé válhat.

Abban az esetben, ha a forráskód rendje megegyezik a vizuális renddel, mindenki ugyanúgy (helyesen) fogja értelmezni és használni a rendet.

Megjegyzés: A HTML kódban szereplő tabindex attribútumnak két funkciója van. Az egyik fókuszálhatóvá teszi az adott elemet, míg a másik pozícionálja az elemet a fókusz rendjében. A 0 értékkel rendelkező tabindex az elem fókuszálását teszi lehetővé, de forrás elemek rendjében hozzárendeli a fókuszálási rendhez is. A fókuszálási rend a tabindex pozitív értékeinek növekvő sorrendjét követi. A tabindex értékének olyan jellegű beállítása, amely különbözik a dokumentum objektum modellben (DOM) szereplő elemek rendjétől, azt jelentheti, hogy a rend nem megfelelő a segítő technológiát alkalmazó felhasználók részére. Ennek elsősorban az az oka, hogy a tabindex tulajdonság a HTML-ben és XHTML-ben kerül meghatározásra és nem a CSS-ben. Ez a jövőbeni specifikációkban megváltozhat, és különbözhet a vizuális megjelenítési rendtől is.

Példák

Források

A források csak információs célokat szolgálnak, és csak angolul elérhetőek.

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Vizsgálja meg a weblap tartalmát úgy, ahogyan az a felhasználó felé megjelenítésre kerül.

  2. Vizsgálja meg a DOM elemeit az erre alkalmas eszközzel.

  3. Bizonyosodjon meg arról, hogy a tartalom rendje mind a forrás kódban mind a vizuális megjelenítés során ugyanaz. (Pl. egy angol nyelvű lap esetén a rend felülről lefelé és balról jobbra halad.)

Elvárható eredmények
  • A 3. pont igaz.


Teljesítési feltételek: