Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

C25: Elrendezés és szegélyek meghatározása CSS-ben a weboldal tartományainak felvázolása céljából a szöveg és szöveg-háttér színek meghatározása nélkül

Alkalmazás

CSS-t alkalmazó lapok.

Ez a technika az alábbiakra vonatkozik:

Leírás

A technika célja az, hogy CSS segítségével határozza meg a weblap szegélyeit és elrendezését olyan módon, hogy a szöveg és háttérszínek a felhasználó böngészőjének és/vagy operációs rendszerének beállításai szerint kerüljenek megjelenítésre. Ez lehetővé teszi a felhasználóknak azt, hogy az igényeiknek megfelelő színek jelenjenek meg, míg az elrendezés és a lap kinézete - beleértve a szöveghasábokat, a részek körüli szegélyeket, vagy a menüt és a fő tartalmi részt elválasztó függőleges vonalat - változatlanok maradnak. Bizonyos böngészők esetében ez a technika megakadályozza a Javascript előugró ablakok vagy legördülő menük működését és felülbíráltatja a színeket.

A szegély és weblap elrendezés indikátorai segítségére lehetnek az értelmi fogyatékos felhasználóknak és rugalmasabbá tehetik a szöveg- és háttérszínek kezelését. Bizonyos esetekben ezeknek az igényeknek a kielégítése problémákat okozhatnak. Ez főként akkor fordulhat elő, amikor a felhasználó a böngésző beállításaival felülbírálja a szerkesztő által meghatározott szöveg- és háttérszíneket, illetve akkor, amikor a böngésző eltávolítja a szegélyeket és az elrendezést. Ez azt is jelentheti, hogy a lap egyetlen oszlopban kerül megjelenítésre, egymás alatt elhelyezkedő tartalmi blokkokkal, amely szükségtelen térközöket és hosszú sorokat eredményezhet. Ugyanakkor a felugró ablakok háttere áttetszővé válhat és az ablak szövege rákerülhet az oldal szövegére, míg a legördülő menük szintén átlátszóvá válhatnak, vagy sötétszürke hátteret kaphatnak. Ha a szerkesztő nem határozza meg a szöveg vagy háttér színét, de viszont beállítja a szegélyek és elrendezés színét, akkor bizonyos népszerű böngészőkben a CSS szabályoktól (amiket a szerkesztő határozott meg) függetlenül meg lehet változtatni a szöveg és háttér színeit.

Példák

1. példa

Egy weblapot HTML kódok segítségével terveztek meg. A CSS a lap bizonyos tartományait körülvevő szegélyek színének a meghatározására, illetve a fő tartalmi tartományon belül balra zárt menü elrendezést használó tartalom kialakítására szolgál. Sem a szöveg sem a háttér színe nem kerül beállításra. A felhasználó saját maga állíthatja be a megtekintésre, illetve az elrendezés megőrzésére legalkalmasabb színeket, illetve élességet.

Források

A források csak információs célokat szolgálnak, és csak angolul elérhetőek.

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Nyissa meg a weblapot egy olyan böngészőben, amely lehetővé teszi a felhasználónak a HTML tartalom színeinek megváltoztatását.

  2. Változtassa meg az böngészőben eredetileg beállított szöveg-, hivatkozás-, és háttérszíneket.

    Megjegyzés: Ne utasítsa a böngészőt arra, hogy hagyja figyelmen kívül a lapon beállított színeket.

  3. Frissítse a lapot és ellenőrizze, hogy az újonnan beállított szöveg-, hivatkozás és háttérszíneket alkalmazza-e.

  4. Ellenőrizze, hogy a szegélyek megjelenítésre kerülnek-e, illetve az elrendezés változatlanságát.

Elvárható eredmények
  • A 3. és 4. pontok igazak.


Teljesítési feltételek: