Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

C23: A bannerekhez, navigációs elemekhez és más tulajdonságokhoz tartozó másodlagos tartalmak háttérszíneinek meghatározása CSS-el, a fő tartalom szöveg- és háttérszíneinek beállítása nélkül

Alkalmazás

CSS-t használó weblapok.

Ez a technika az alábbiakra vonatkozik:

A felhasználói programra és a segítő technológia támogatására vonatkozó megjegyzések

A legtöbb böngésző a weblapok CSS és HTML színsémáinak felülbírálatával teszi lehetővé a színek beállítását. Ezt a megoldást az Internet Explorer, Firefox, Mozilla, Netscape összes verziója, illetve 6-osnál modernebb Opera verziók is támogatják.

Firefox és Netscape böngészők esetén a meghatározott színek felülbírálata működésképtelen teszi a legtöbb Javascript előugró dobozt, illetve legördülő menüt. Az előugró dobozok háttere átlátszóvá válik és a doboz szövege az oldal szövegén kerül megjelenítésre, míg a legördülő menük szintén átlátszóvá válnak vagy sötétszürke hátteret nyernek.

Az Internet Explorer 6-os nem bírálja felül a háttérszíneket, csak abban az esetben, ha a rendszer beállításokban ugyanaz a háttérszín kerül kiválasztásra.

Leírás

Bizonyos weblapok színekkel különböztetik meg az egymástól eltérő csoportokat. A technikának az a célja, hogy lehetővé tegye a felhasználóknak a fő tartalom szövegéhez és hátteréhez tartozó specifikus színkombinációk kiválasztását, míg a weblap szerkezetének és csoportjainak vizuális tulajdonságai változatlanok maradnak. Abban az esetben, ha a felhasználó felülbírálja a lap szövegének elő-és háttérszíneit könnyen módosulhatnak a weblap szerkezetének és csoportosításának vizuális tulajdonságai, amely jelentősen megnehezíti az adott lap értelmezését.

Abban az esetben, ha a szerkesztő nem határozza meg a fő tartalom hátterének és szövegének színeit, akkor ezeknek a tartományoknak a színei a böngészőben is megváltoztathatók, a színek stíluslappal történő felülbírálata nélkül is. A böngészőben sem kell a színeket felülbírálni a másodlagos tartalmak szöveg-és háttérszíneinek meghatározása céljából.

Ezzel a technikával a szerkesztő a fő tartomány alapértelmezett szöveg és háttérszíneit alkalmazza. Ennek eredményeképpen a színeket teljes egészében a felhasználói program határozza meg a felhasználó színbeállításai alapján. A felhasználó beállíthatja az igényeinek legmegfelelőbb és a legjobb olvasási élményt biztosító színeket.

Példák

1. példa

Egy HTML oldalon CSS segítségével kerül meghatározásra az olyan másodlagos tartalmi elemek szöveg-,és háttérszíne, mint például a navigációs és menü elemek, valamint a tartalomjegyzék. A fő tartalomnak viszont sem a szöveg sem a háttérszíne nem kerül meghatározásra. A böngészőben a felhasználó beállíthatja a saját színeit, minek révén a számára legmegfelelőbb színekben és élességben nézheti meg a fő tartalmat. A lap adott részeinek vizuális elválasztása azonban így is egyértelmű marad.

2. példa

Egy zenei magazinban szereplő fehér háttérszínű cikk szövege kék színű. A lap elején elhelyezett hivatkozás az oldalhoz társított stíluslapra mutat. Az új stíluslapon nem kerülnek meghatározásra a szöveg-és háttérszínek.

Források

A források csak információs célokat szolgálnak, és csak angolul elérhetőek.

Ellenőrzések

Folyamat
  1. A böngésző beállításaiban változtassa meg a szöveg, hivatkozás, és háttérszíneket úgy, hogy azok különbözzenek az alapbeállításoktól, illetve a másodlagos tartalmak színeitől.

    Megjegyzés: Ne utasítsa a böngészőt arra, hogy hagyja figyelmen kívül a lapon beállított színeket.

  2. Ellenőrizze, hogy a fő tartalom az új szöveg, hivatkozás és háttérszíneket alkalmazza-e.

  3. Ellenőrizze, hogy a másodlagos tartalmak szöveg, hivatkozás és háttérszínei változatlanok maradtak-e.

Elvárható eredmények
  • A 2. és 3. pont igaz.


Teljesítési feltételek: