Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

C18: Elrendezés tervezésekor a CSS margó és kitöltési szabályok alkalmazása a térköz képek helyett

Alkalmazás

A CSS-t támogató összes technológiánál.

Ez a technika az alábbiakra vonatkozik:

A felhasználói programra és a segítő technológia támogatására vonatkozó megjegyzések

A Microsoft Windows platformon "quirks" módban működő Internet Explorer 5, Internet Explorer 5.5, Internet Explorer 6.0 és Internet Explorer 7 olyan doboz modellt használ, amely eltér a W3C CSS specifikációktól. Ezeknek a böngészőknek az esetében a jobb és bal kitöltés, valamint a jobb és bal szegélyek nem növelik meg az elem teljes szélességét, vagyis ezeken az elemeken belül a tartalomnak kevesebb hely jut. (Ezt a működést "doboz modell hibaként" is ismerjük.) A Windows alapon működő Internet Explorer 6 és 7, illetve a MAC OS alapon futó Internet Explorer 5.5 "szabványos módban" üzemelve, a W3C CSS specifikációknak megfelelő doboz modellt használ.

Leírás

A webszerkesztők bizonyos esetekben térköz képeket (rendszerint 1x1 pixel méretű átlátszó GIF képeket) használnak a felépítés, például táblázatok, vagy bekezdés behúzások jobb beállítására. Az egymásba ágyazott stíluslapok módszer (CSS) azonban rendelkezik olyan technikával, amely kiválthatja a térköz képeket. A CSS margó és kitöltés tulajdonságok egyedül vagy egymással kombinálva is használhatók az elrendezés szabályozására. A margó tulajdonságok ('margin-top', 'margin-right', 'margin-bottom', 'margin-left', és a gyorsíró margó') minden blokként megjelenített elemen alkalmazhatók. Ez a beállítás térközt ad az elem külső részéhez. A kitöltés tulajdonságok ('padding-top', 'padding-right', 'padding-bottom', 'padding-left', és a gyorsíró kitöltés) bármilyen elemmel együtt használhatók. Ez a művelet az elemen belül növeli meg a térközt.

Példák

1. példa

Az alábbi példa két részből áll. Az egyik a táblázat szegélyeinek margóit, illetve a táblázat celláinak kitöltését meghatározó CSS kód, míg a másik a táblázat HTML kódja. Az utóbbi nem tartalmaz térköz képeket és nem került beágyazásra egy másik táblázatba.

Példa kód:


       
       table { margin: .5em; border-collapse: collapse; } 
       td, th { padding: .4em; border: 1px solid #000; }
      
      ...
      
       <table summary="Titles, authors and publication dates of books in Web development category">
        <caption>Books in the category 'Web development'</caption>
        <thead>
         <tr>
          <th>Title</th>
          <th>Author</th>
          <th>Date</th>
         </tr>
        </thead>
        <tbody>
         <tr>
          <td>How to Think Straight About Web Standards</td>
          <td>Andrew Stanovich</td>
          <td>1 April 2007</td>
         </tr>
        </tbody>
       </table>
      
      

Források

Ellenőrzések

Ehhez a technikához nincsenek elérhető ellenőrzések.


Teljesítési feltételek: