Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G1: Minden oldal tetején egy olyan hivatkozás elhelyezése, amely közvetlenül a fő tartalomra mutat

Alkalmazhatóság

Minden technológia, amely hivatkozásokat tartalmaz

Jelen technika vonatkozik a:

Leírás

Jelen technika célja egy mechanizmus biztosítása a több oldalon ismétlődő tartalmi blokkok elkerüléséhez, közvetlenül a weboldal fő tartalmára történő ugráson keresztül. Az első interaktív elem a weboldalon a fő tartalom elejéhez vezető hivatkozás. A hivatkozás használatával a fókusz a többi tartalom felett a fő tartalomra kerül. Ez a technika egyetlen fő tartalomterülettel rendelkező weboldalaknál hasznos, a több, egyenlően lényeges tartalmi területetet magába foglaló oldalakhoz képest.

Megjegyzés: látható hivatkozások szükségesek a billentyűzettel navigálók számára, beleértve a kapcsolót-használókat, azokat, akik olyan technikákat használnak, melyek lassan generálják a billentyűleütéseket, a képernyőnagyító szoftvert, az egészséges látású kollégákkal dolgozó képernyőolvasót és a csak-billentyűzetet használókat, illetve azokat, akik hangfelismerő szoftvert használnak.

Példák

Példa 1: Egy online újság

Egy online újság több információs részt tartalmaz: keresési funkciót, vállalati reklámfelületet, oldalsávokat, rövidebb cikkeket, hogyan lehet felvenni a kapcsolatot az újsággal, stb. A vezércikk az oldal közepén helyezkedik el. Az első hivatkozás neve, amit a felhasználó a tabulátor billentyűvel elér az oldal bejárása során az „Ugrás a vezércikkre”. A hivatkozás kiválasztása a fókuszt a cikkre helyezi. A tabulátor billentyű ismételt lenyomásával a felhasználó a főcikk első hivatkozásához kerül.

Példa 2: „A fő tartalomra ugrás” hivatkozás

Egy weboldal navigációs technikák választékát tartalmazza minden egyes oldalon: egy nyomvonal-morzsát, egy kereső eszközt, egy oldaltérképet, és a kapcsolódó források listáját. Az első hivatkozás neve „Ugrás a fő tartalomra”. A felhasználó a hivatkozás kiválasztásával a navigációs eszközöket ugorja át.

Források

Jelen források csak tájékoztató jellegűek, jóváhagyásra nem kerültek.

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Ellenőrizze, hogy egy hivatkozás az első fókuszba kerülő elem a weboldalon.

  2. Ellenőrizze, hogy a hivatkozás egyértelműen jelzi, hogy a fő tartalomhoz kapcsolódik.

  3. Ellenőrizze, hogy a hivatkozás látható minden esetben, vagy láthatóvá válik, ha billentyűzetfókuszba kerül.

  4. Ellenőrizze, hogy a hivatkozás kiválasztása a fókuszt a fő tartalomra helyezi.

  5. Ellenőrizze, hogy a hivatkozás kiválasztása után a billentyűzetfókusz a fő tartalomra került.

Várható eredmények
  • A fenti összes ellenőrzés teljesül.


Teljesítési feltételek: